Schimmel

Tot 5 miljoen soorten

meer informatie

Schimmel wordt vaak geassocieerd met vieze dingen, maar vergeet niet dat elke champignon die je in je mond stopt, ook een schimmel is. Sommige schimmels zijn best lekker. En ze ruimen alles op in de natuur.

Schimmel wordt vaak geassocieerd met vieze dingen, maar vergeet niet dat elke champignon die je in je mond stopt, ook een schimmel is. Sommige schimmels zijn best lekker. En ze ruimen alles op in de natuur.

Onbekende diversiteit

Schimmels zijn eukaryote  micro-organismen. Ze vormen in de taxonomie een eigen rijk, Fungi. Dit rijk omvat een enorme diversiteit, al is er nog maar weinig bekend over het aantal soorten schimmels. Schattingen lopen uiteen van 1,5 miljoen tot 5 miljoen soorten. Hiervan is pas ongeveer 5% geclassificeerd.

Netwerkers en einzelgängers

De meeste schimmels vormen schimmeldraden, de hyfen. Een heleboel van deze hyfen vormen samen een netwerk, het mycelium. Uit het mycelium kunnen voortplantingsstructuren groeien. Deze kunnen zowel relatief eenvoudig als complex zijn, zoals een paddenstoel. Sommige schimmels kunnen ook als eencellige groeien, zoals de gist.

Appels en paddenstoelen

Een paddenstoel wordt ook wel het vruchtlichaam van een schimmel genoemd. Een vruchtlichaam maakt het namelijk mogelijk om sporen te vormen en te verspreiden. Een paddenstoel is vergelijkbaar met een appel die de zaden van de boom verspreidt. Bepaalde paddenstoelen, zoals de champignon, zijn net als de meeste fruitsoorten eetbaar.

Voedselbron

Schimmels spelen een belangrijke rol in ons leven. Bijvoorbeeld als voedselbron: champignons en andere paddenstoelen die wij eten zijn de vruchtlichamen van schimmels. We gebruiken schimmels ook in de productie van voedsel en drank. Een bekend gist is bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae), ook bekend als wijn- of biergist. Schimmels komen ook voor op en in ons lichaam. Op je voeten alleen al 150 soorten. De meeste zijn nuttig of onschadelijk, maar sommige kunnen infecties veroorzaken. De bekendste schimmelinfectie bij de mens is voetschimmel, of zwemmerseczeem.