Veelgestelde vragen

Deze vragen gelden vanaf de sluiting op 15 december, 2020.

Wanneer gaat Micropia sluiten? ​

ARTIS en Micropia zijn vanaf dinsdag 15 december 2020 tot nader order gesloten voor alle bezoekers.

Waarom moet Micropia sluiten? ​

De sluiting is het gevolg van de nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie van maandagavond 14 december en de persconferentie van 12 januari zijn aangekondigd. 

Hoe lang is Micropia gesloten? ​

ARTIS en Micropia zijn tot narder order gesloten. 

Ik heb al een toegangskaart gekocht om in de komende weken een bezoek aan Micropia te brengen. Kan ik mijn geld terug krijgen? ​

Drie tot vijf werkdagen voor de heropening van ARTIS ontvangen alle bezoekers die de komende vijf weken een bezoek gepland hebben een e-mail met een code. Met deze code kan een nieuw tijdslot geboekt worden om op een ander moment ARTIS te bezoeken.

Loopt mijn lidmaatschap door in de tijd dat Micropia gesloten is? ​

Om de continuïteit van ARTIS en Micropia te waarborgen loopt jouw lidmaatschap tijdens de sluiting door. Deze derde sluiting in een jaar tijd komt voor Micropia heel erg hard aan. In de vorige sluitingen in november en maart, boden we compensatie aan. Dat kunnen we dit keer niet meer doen. Wij hopen van harte op jouw begrip hiervoor. Mocht je niet akkoord gaan met het door laten lopen van uw lidmaatschap dan kun je dat kenbaar maken voor 31 december 2020. Je wordt zoals altijd, tijdig geïnformeerd over het verlengen van jouw lidmaatschap op het moment dat dit afloopt. Je hebt vervolgens tot 4 weken voor de verlengdatum de tijd om een wijziging door te geven. Voor eventuele vragen kun je altijd contact opnemen met de ledenadministratie via de mail: leden@artis.nl of kunt u ons bellen op 020 5233 670.

Deze vragen zijn tijdens de sluiting vanaf 15 december, 2020 tijdelijk niet geldig.

Wat zijn de openingstijden?

Micropia is weer dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden en prijzen

Hoe lang mag ik blijven met mijn starttijd/reservering?

Je kunt zo lang blijven als je wilt. We schatten in dat je bezoek rond de 1.5 uur duurt.

Wat zijn de toegangsprijzen?

De prijs voor een normale toegangskaart (10 jaar en ouder) is € 16,00. Een toegangskaart voor jeugd (3-9 jaar) is € 14,00. Kinderen tot en met 2 jaar krijgen gratis toegang. Combitickets voor ARTIS – Micropia zijn beschikbaar. De prijs voor een normale combiticket (10 jaar en ouder) is € 29,50 en voor jeugd (3-9 jaar) is € 24,50.

Kan ik combikaarten kopen voor ARTIS en Micropia?

Ja, je kunt nu ook combikaarten kopen voor ARTIS en Micropia. Boek je starttijd via Mijn ARTIS.

Ik heb een combiticket ARTIS – Micropia geboekt, wanneer mag ik met mijn reservering naar binnen?

Bij een combiticket ARTIS-Micropia boek je een tijdslot voor het ARTIS-Park. Je kunt je na het bezoek aan het ARTIS-Park met je combiticket registreren bij de kassa van Micropia. 

Ik ben student, kan ik nu wel naar Micropia met studentenkorting?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan Micropia te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via te reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een Micropia-toegangskaart en ben geen lid’ om te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna mag je Micropia bezoeken.

Ik heb een alternatieve toegangskaart voor Micropia, kan ik deze nu gebruiken?

Het is weer mogelijk om met een alternatief toegangsbewijs een bezoek aan Micropia te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via  te reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een Micropia-toegangskaart en ben geen lid’ om aanvullend te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek  langs de kassa om jouw bezoek te bevestigen, en betaal het eventuele resterende bedrag. Daarna kun je Micropia bezoeken. De volgende kortingskaarten zijn van toepassing:  Hollandpas, Amsterdampas, VVV.

Ik heb een Museumkaart/IAmsterdam kaart/VIP-kaart van de BankGiroLoterij, kan ik deze nu gebruiken?

Ja, bezoekers met een Museumkaart, IAmsterdam kaart of VIP-kaart van de BankGiroLoterij kunnen deze gebruiken. Let op: ook bezoekers met een Museumkaart, IAmsterdam of VIP-kaart van de BankGiroLoterij kaart dienen voorafgaand aan hun bezoek een aanvullende starttijd te reserveren via de website. Klik na inloggen in  Mijn ARTIS  op ‘Ik heb al een Micropia-toegangskaart en ben geen lid’.

Ik heb een zorgkaart, kan ik een bezoek brengen aan Micropia?

Het is weer mogelijk om met korting een bezoek aan Micropia te brengen. Let op: het is verplicht om van tevoren via Mijn ARTIS  te reserveren. Log in en klik op ‘Ik heb al een Micropia-toegangskaart en ben geen lid’ om aanvullend te reserveren. Ga voorafgaand aan je bezoek langs de kassa om jouw korting te bevestigen, en betaal het resterende bedrag. Daarna mag je Micropia bezoeken.

 

Toegangskaarten en reserveringen

Waarom moet ik een starttijd reserveren voor een bezoek aan Micropia?

Het reserveren van een starttijd is verplicht. Op deze manier kunnen wij het maximum aantal en de spreiding van de bezoekers over de dag reguleren en zo de veiligheid van de bezoekers en medewerkers in het museum optimaal waarborgen.

Voor wie moet ik reserveren?

Alle bezoekers van Micropia hebben een reservering nodig. Reserveer ook een starttijd voor kinderen van 0-2 jaar.

Ik kan geen starttijd meer kiezen.

Om te zorgen dat al onze bezoekers zich kunnen houden aan de 1,5 meter afstand, laten we een beperkt aantal bezoekers per half uur toe. We geven iedere woensdag nieuwe starttijden voor de aankomende twee weken vrij en evalueren dagelijks de drukte. Houd onze website in de gaten voor nieuwe starttijden.

Wanneer mag ik met mijn reservering naar binnen?

Met een reservering kan je naar binnen op elk moment tijdens de door jou gekozen starttijd van een half uur. Micropia is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er is geen tijdslimiet aan het bezoek verbonden, maar we gaan uit van een maximale verblijfsduur van 1,5 uur. 

Kan ik ook bij de kassa reserveren en gelijk naar binnen?

Nee, je kunt alleen online via de website reserveren.  

Ik heb gereserveerd, maar kan toch niet komen. Kan ik mij afmelden?

Je kunt jouw reservering tot 24 uur van te voren annuleren. Wanneer je later dan 24 uur van te voren annuleert, kan het zijn dat wij je €2,50 dervingskosten per ongebruikte reservering in rekening brengen. Je kunt annuleren door via  deze link  het contactformulier in te vullen. Na het verzenden van het formulier is jouw annulering definitief. We kunnen jouw reservering niet verzetten. Wil je op een andere dag of tijd komen, dan dien je zelf een nieuwe reservering te maken. We raden je aan de website in de gaten te houden voor het reserveren van een nieuwe starttijd.

 

Bezoek, veiligheid en hygiëne

Waar kan ik mijn fiets of auto te parkeren?

Langs de poort/Hoofdentree-zijde van ARTIS zijn een aantal fietsparkeerplekken. Ook aan het begin van het parkeerterrein zijn fietsparkeerplekken. Parkeer je fiets niet buiten deze plekken, je loopt dan het risico dat deze wordt verwijderd.

Is het parkeerterrein gewoon open?

Het parkeerterrein is open. Parkeerkaarten kunnen enkel bij de bakfiets bij de uitgang bij de flamingo’s gevalideerd worden voor het dagtarief, niet meer bij de kassa of in de winkel. Ook de betaalautomaat op het voorplein is gesloten. Wanneer het parkeerterrein vol is, kan het zijn dat we je vragen om op een andere plek te parkeren. Het kan zo zijn dat u wordt doorverwezen naar een andere plek in de stad.

Waar vind ik de ingang van Micropia?

De ingang is weer op de oude locatie bereikbaar via het Artisplein. De plattegrond  met looproute naar de ingang is hier te vinden.

Moet ik een mondkapje op in het museum?

Het is voor bezoekers vanaf 13 jaar verplicht om in binnenlocaties zoals Micropia een mondkapje te dragen. Micropia volgt het beleid en de richtlijnen van de Rijksoverheid, de gemeente Amsterdam, de lokale veiligheidsregio en het RIVM. Bezoekers met ziekteverschijnselen vragen we nadrukkelijk om thuis te blijven.

Met hoeveel personen mag ik Micropia bezoeken?

Je kunt Micropia bezoeken met je gezin of met een gezelschap van maximaal 4 personen die geen gezamenlijk huishouden vormen.

Is er een vaste route door het museum?

In verband met de geldende veiligheidsmaatregelen is er een vaste looproute met eenrichtingsverkeer door het museum. Deze is duidelijk aangegeven met stickers op de vloer. We vragen je altijd 1,5 meter afstand te houden en eventuele instructies van onze publieksmedewerkers op te volgen.

Zijn alle onderdelen in het museum gewoon toegankelijk?

Op een enkele opstelling na waar de 1,5 meter afstand niet te handhaven is, zijn alle opstellingen gewoon toegankelijk.

Welke hygiënemaatregelen worden er getroffen in het museum?

Micropia volgt de veiligheidsvoorschriften die het RIVM voorschrijft. Er zijn op meerdere plekken desinfecterende middelen beschikbaar en de opstellingen en toiletten worden frequent schoongemaakt.

Is er een garderobe / kluisjes in het museum?

De kluisjes zijn helaas momenteel niet beschikbaar. Bagage kan op dit moment niet worden afgegeven.

Is de museumwinkel toegankelijk?

Het is mogelijk om een bezoek aan de museumwinkel te brengen.

Zijn de toiletten toegankelijk?

Ja, de toiletten zijn toegankelijk. Wel zijn er minder toiletten dan normaal beschikbaar.

Gaan de activiteiten zoals De laborant vertelt door?

Ter gelegenheid van de nieuwe winterroute ‘Microben: ijskoud de beste’ organiseert ARTIS-Micropia vanaf 1 december weer De laborant vertelt. De laborant vertelt vindt dagelijks om 13.00 uur en 16.00 uur plaats in het museum. In december vertellen de laboranten hoe sneeuwvlokjes ontstaan met behulp van bacteriën.

Hoe zorgt Micropia ervoor dat de veiligheidsmaatregelen omtrent corona in acht worden gehouden bij De laborant vertelt?

In verband met de coronamaatregelen wordt De laborant vertelt niet traditiegetrouw voor het Micropia-laboratorium gehouden, maar op de benedenverdieping van het museum, voor het grote scherm. Deze locatie biedt meer ruimte. Bezoekers kunnen ook vanaf de bovenverdieping de presentatie volgen en vragen stellen. Zo kan 1.5 meter afstand goed worden gewaarborgd.

Is ook iets over het coronavirus in het museum te zien?

Sinds 1 september is er de nieuwe museale opstelling ‘Corona gaat viral’ in Micropia te vinden. Met deze opstelling wil Micropia de huidige coronapandemie van achtergrondinformatie voorzien. Bekijk  deze  pagina voor meer informatie omtrent de opstelling. Op de begane grond in het museum zijn glasmodellen van andere bekende virussen zoals het hiv-virus en adeno-virus – een verkoudheidsvirus dat qua vorm gelijk is aan het coronavirus – te zien. Deze zijn gemaakt door Luke Jerram, een Brits beeldend kunstenaar. Ook online kun je meer te weten komen over het  coronavirus .