None

Gist maakt medicijn tegen epilepsie

– nov 2, 2017

Wiet staat vooral bekend om de stof THC waarvan je stoned wordt. Er zitten echter veel meer stoffen in de plant, waarvan sommige zelfs als medicijn gebruikt kunnen worden. Kort geleden werd ontdekt dat het stofje CBDV in wiet kan helpen bij ernstige gevallen van epilepsie. Canadese onderzoekers ontwikkelden daarom een manier om het CBDV op grote schaal te maken met behulp van gist.

CBDV

Cannabisplanten bevatten allerlei chemisch actieve stoffen, de zogenaamde cannabinoïden, waaronder de stof cannabidivarine (CBDV). CBDV is niet psycho-actief en heeft dus geen effecten op het functioneren van de hersenen. Het heeft daarentegen wel positieve effecten op allerlei aandoeningen, waaronder (ernstige) epilepsie. Wereldwijd lijden ongeveer 50 miljoen mensen aan epilepsie. Bijna een derde van deze patiënten reageert echter niet op de  huidige behandelingen. Onderzoek uit 2014 wees uit dat CBDV epilepsie onderdrukt. Uit andere onderzoeken komt naar voren dat CBDV botopbouw stimuleert en helpt tegen misselijkheid.

Tekort

Het probleem is dat de stof slechts in zeer kleine hoeveelheden voorkomt in wietplanten. Om 10% van de patiënten met epilepsie te kunnen behandelen is 1.500 ton pure CBDV nodig. Daarvoor moeten enorme hoeveelheden cannabisplanten geteeld worden. Dat niet alleen, de teelt van wietplanten voor medicinale toepassingen is aan strenge regels onderhevig, en vaak nog omstreden.

Gist op grote schaal

Om toch genoeg CBDV te kunnen verkrijgen, zochten onderzoekers van Hyasynth Bio, een start-up uit Montreal, Canada, naar een oplossing in de microbenwereld. In veel andere biotechnologische​ toepassingen worden bacteriën, schimmels en gist gebruikt om op grote schaal zeer zuivere stoffen te produceren. De Canadese onderzoekers haalden daarom het stukje DNA met daarin de informatie voor het CBDV uit een wietplant, en bouwden het in een gist in. Hiermee waren ze in staat de gist zelf de stof te laten maken, zonder dat er wietplanten aan te pas komen.

Bron:  Newscientist