Biotechnologie

Al duizenden jaren oud

meer informatie

Biotechnologie komt van het Griekse ‘bios’ (leven) en ‘technikos’ (gebruik). Het is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontwikkelen van methoden om ‘het leven’ voor praktische doeleinden te gebruiken. Van kaas maken tot genetische modificatie.

Biotechnologie komt van het Griekse ‘bios’ (leven) en ‘technikos’ (gebruik). Het is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontwikkelen van methoden om ‘het leven’ voor praktische doeleinden te gebruiken. Van kaas maken tot genetische modificatie.

De ontdekking van kaas

Biotechnologie is een heel breed vakgebied. Het lijkt iets van de afgelopen decennia, maar het is al duizenden jaren oud. Zo werd het productieproces van kaas al zo'n 6000 jaar geleden bij toeval ontdekt door nomaden die melk bewaarden in varkens- of rundermagen. Bacteriën en enzymen die hier van nature voorkwamen, veranderden de zure melk in kaas. De microben die tegenwoordig bij het kaas maken worden gebruikt, lijken nog steeds op de microben van toen.

Steeds grotere rol

Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat biotechnologische technieken en producten een groot deel van ons dagelijks leven uitmaken. Denk bijvoorbeeld aan de productie van eten en drinken, biobrandstof en medicijnen. Vooral methoden waarbij gebruik gemaakt wordt van micro-organismen krijgen een steeds belangrijkere rol. In de toekomst zal de impact van biotechnologie op ons dagelijkse leven alleen maar groeien.