Gen

25.000 genen bepalen wie je bent

meer informatie

De kleur van je ogen, je haar, of je goed kunt sporten, intelligent bent of vrolijk van aard, het zit allemaal in je genen.

De kleur van je ogen, je haar, of je goed kunt sporten, intelligent bent of vrolijk van aard, het zit allemaal in je genen.

Erfelijke eigenschappen

Een gen is een stukje DNA dat erfelijke informatie bevat. Een of meerdere genen bepalen bijvoorbeeld de kleur van je haar of je ogen. Deze erfelijke eigenschappen kun jij weer doorgeven aan je nageslacht. Daarnaast zorgen alle genen samen voor het functioneren van het organisme als geheel (zoals de mens).

Bacteriën kunnen genen met elkaar uitwisselen. Dit heet conjugatie. Via een zogenaamde pilus krijgt de bacterie genetisch materiaal van de ander. Hierbij kunnen genen zitten die de bacterie bijvoorbeeld resistent maken voor antibiotica. Best handig dus.

Code bruine ogen

Een gen bestaat uit een reeks van nucleotiden en is gelegen op een chromosoom. Deze reeks nucleotiden codeert voor een specifiek eiwit dat de erfelijke eigenschap tot uiting brengt. En er dus bijvoorbeeld voor zorgt dat je bruine ogen hebt.

Zesduizend genen voor één cel

Het menselijk genoom omvat zo’n 25.000 genen. Verbazingwekkend genoeg bestaat het genoom van de biergist (S. cerevisiae) ook al uit zo’n 6.000 genen. En dit organisme bestaat maar uit één enkele cel.