Fusarium venenatum

De Quorn schimmel

meer informatie

Fusarium venenatum is bekend van de vleesvervangers van Quorn. Deze schimmel maakt een eiwit – mycoproteïne – met een vleesachtige structuur.

Fusarium venenatum is bekend van de vleesvervangers van Quorn. Deze schimmel maakt een eiwit – mycoproteïne – met een vleesachtige structuur.

Bovendien is mycoproteïne rijk aan eiwitten en vezels en daarom een goed alternatief voor vlees. In het wild vind je Fusarium venenatum in de bodem, waar de schimmel organisch materiaal opruimt. 

Ontdekking

Alweer 60 jaar geleden had Lord Rank, de oprichter van Quorn, een revolutionair idee. Door de grote toename van mensen op aarde, zou er een tekort aan eiwitrijk voedsel ontstaan. Hij ging, samen met zijn wetenschappers, op zoek naar vervanging in de wereld van onzichtbare microben. Na een zoektocht van een paar jaar vond hij de geschikte microbe: Fusarium venenatum.

Tegenwoordig hebben we absoluut geen tekort aan eiwitrijk voedsel, maar zitten we met een ander probleem. Vleesproductie heeft een grote CO2-voetafdruk. Gelukkig biedt de ontdekking van Lord Rank hier ook uitkomst; de productie van Quorn stukjes zorgt namelijk voor 70% minder CO2-uitstoot dan die van kippenvlees. De schimmel heeft ook niet veel dorst; het waterverbruik is wel 12x lager dan voor de productie van rundergehakt! 

Duurzaam produceren

Net als bij bier, yoghurt, en brood, wordt mycoproteïne geproduceerd met behulp van fermentatie. In vijf weken groeit een kleine hoeveelheid Fusarium venenatum cellen uit tot wel 1500 ton mycoproteïne. Voor het opkweken worden enorme silo’s (fermentoren) gebruikt. De schimmel kan optimaal groeien door het creëren van de perfecte omstandigheden; denk aan temperatuur, druk en de hoeveelheid voedsel. Glucose (suiker) en vaste stikstof worden toegevoegd als voedsel. Vitaminen en mineralen zorgen voor verbetering van de voedingswaarde van het eindproduct. Het mycoproteïne wordt daarna gemengd met eiwit van kippeneieren of - voor de veganistische varianten - met aardappeleiwit.