Synechocystis sp. PCC6803

Duurzame blauwalg

meer informatie

Synechocystis sp. PCC6803 is een belangrijke cyanobacterie (of blauwalg) in de biotechnologie. Deze microbe is in staat om op duurzame wijze allerlei handige stoffen te maken, zoals medicijnen, bioplastic, biobrandstof, zoetstoffen en parfum.

Synechocystis sp. PCC6803 is een belangrijke cyanobacterie (of blauwalg) in de biotechnologie. Deze microbe is in staat om op duurzame wijze allerlei handige stoffen te maken, zoals medicijnen, bioplastic, biobrandstof, zoetstoffen en parfum.

Duurzame doener

Bij het maken van onze dagelijkse producten komen veel schadelijke stoffen en broeikasgassen vrij. Het is dus tijd om duurzamer te gaan produceren, en dat kan alleen met microben. Een van die microben is de cyanobacterie Synechocystis sp. PCC6803. Deze blauwalg wordt veel gebruikt in de biotechnologie om allerlei handige stoffen te produceren. Hij doet dat veel duurzamer dan veel andere microbensoorten. Dat komt omdat hij daarbij alleen zonlicht en CO2 gebruikt (fotosynthese). Dit heet fototroof. Andere veelgebruikte microben zijn heterotroof, en moeten dus ‘gevoed’ worden met suikers. Ook groeit Synechocystis bij kamertemperatuur in zoet water, terwijl veel andere soorten specifieke (en veelal energie slurpende) groeicondities nodig hebben. Veel minder duurzaam dus. 

Handige stoffen

Cyanobacteriën (blauwalgen) spelen een belangrijke rol in de ecologie en biogeochemie vanwege hun essentiële rol als zuurstofproducenten. Dit maakt ze tevens erg interessant voor gebruik in de biotechnologie. De eencellige Synechocystis sp. PCC6803 is de meest gebruikte cyanobacterie omdat hij zeer ontvankelijk is voor genetische modificatie. Onderzoekers proberen deze cyanobacterie zo goed mogelijk te begrijpen. Zo hopen ze nieuwe manieren te vinden om deze blauwalg chemicaliën en biobrandstoffen te laten maken uit zonlicht en CO2.
Synechocystis sp. PCC6803 wordt bijvoorbeeld gebruikt om verschillende biobrandstoffen te maken, zoals ethanol, isobutanol, vetzuren en vetalcoholen. Daarnaast produceert deze blauwalg chemicaliën die gebruikt kunnen worden in parfums, medicijnen en zoetstoffen. Zoals aceton, het bekende oplosmiddel, of salicylzuur, dat in aspirine wordt gebruikt. Hij kan ook worden gekweekt om ethyleen en isopreen te maken, twee belangrijke grondstoffen van synthetische rubbers, en het biopolymeer polyhydroxyalkanoaat (PHA) dat kan worden gebruikt om bioplastics van te maken.