None

Orka adem vol microben

– mrt 31, 2017

Recent onderzoek naar microben zorgde voor een belangrijke ontdekking in de strijd om orka’s te redden. In de adem van orka’s bevinden zich namelijk veel verschillende microben. Naast de goedaardige bacteriën, blijkt dat de lucht ook ziekteverwekkers bevat die de gezondheid van de orka kan aantasten.

Spuitgat

Amerikaanse onderzoekers volgden een populatie orka’s in de wateren rond Washington. Om te onderzoeken welke microben in de adem van de orka’s leven, hebben de onderzoekers een bijzondere methode ontwikkeld. Op het moment dat de orka’s aan het wateroppervlak komen om adem te halen, blazen ze eerst een grote hoeveelheid lucht uit hun spuitgat. Met behulp van een acht meter lange paal vingen de onderzoekers de bacteriën en schimmels in de orka-adem op. Aan het uiteinde van de paal waren een aantal petrischaaltjes bevestigd waarop de microben opgekweekt konden worden. Het team publiceerde hun bevindingen van dit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Rioolwater

De orka-adem bleek te wemelen van de microben. De onderzoekers vonden voornamelijk onschadelijke bacteriën en schimmels. De uitgeademde lucht bleek echter ook een aantal slechte microben te bevatten, waaronder de ziekteverwekkende Pseudomonas fluorescens en antibioticaresistente Staphylococcus aureus. “De orka’s pikken deze ziekteverwekkers op uit hun habitat,” zegt Stephen Raverty, hoofdauteur en veterinair patholoog aan het ministerie van landbouw van British Columbia in een persbericht. Het leefgebied van de onderzochte orka’s is vervuild door de mens. De zeezoogdieren zwemmen hier in water waar veel slecht gezuiverd rioolwater vol ziekteverwekkers in wordt geloosd. 

None

Naast goedaardige bacteriën werden er ook multiresistente soorten, zoals Staphylococcus aureus, gevonden in de adem van orka’s.

Ernstige bedreiging

De aanwezigheid van de ziekteverwekkers wil niet zeggen dat de orka’s ook daadwerkelijk ziek zijn. Wel kunnen deze bacteriën onder andere luchtweginfecties veroorzaken op het moment dat hun immuunsysteem onder druk komt te staan. En dat gebeurt regelmatig. "Helaas zijn deze dieren onderhevig aan veel stressfactoren die hun immuunsysteem aantasten,” aldus zeezoogdierenarts en coauteur Pete Schroeder. Dieren die al verzwakt zijn door vervuiling, habitatverlies, overbevissing en klimaatverandering overleven dit soort ziektes niet. Een belangrijk onderzoek voor de orka, maar ook voor de mens. De gevonden ziekteverwekkende en multiresistente bacteriën die gevonden zijn in de adem van de orka’s zijn namelijk ook schadelijk voor mensen als ze in het vervuilde water zwemmen of voedsel uit zee eten.

Bron: Nature