Kweken

De kunst van het vermenigvuldigen

meer informatie

Kweken is het vermenigvuldigen van een organisme door de mens. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij planten en dieren, maar ook bij micro-organismen.

Kweken is het vermenigvuldigen van een organisme door de mens. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij planten en dieren, maar ook bij micro-organismen.

Kweken van microben

De meest gebruikte methode om microben te kweken is in een petrischaal met een voedingsbodem van agar. Onderzoekers kunnen hiermee bijvoorbeeld een bepaald oppervlak testen op de microbiële biodiversiteit, of microben kweken die antibiotica maken. Zodra de micro-organismen op de voedingsbodem zijn aangebracht, gaat de petrischaal in een stoof waar het lekker warm is. De microben kunnen zich hierdoor op een rap tempo voortplanten. Eén enkele microbiële cel kan vervolgens uitgroeien tot een zichtbare kolonie.

Natuur nabootsen

Het blijft lastig om bij het kweken de juiste, natuurlijke condities na te bootsen, zoals temperatuur, zuurgraad, voedingsstoffen, enz. Hierdoor kan nog steeds maar minder dan 1% van de micro-organismen op een voedingsbodem worden gekweekt.

Reincultuur

Vaak worden micro-organismen gekweekt als reincultuur. Dit betekent dat er microben worden gekweekt die van maar één enkele cel afstammen. Op deze manier bevatten alle cellen dezelfde genetische informatie en zijn het dus allemaal klonen van elkaar. Dit kan gebruikt worden bij het bereiden van voedsel zoals yoghurt en champignons, maar ook bij onderzoek of de identificatie van een bepaald organisme.