None

Delfts studententeam wint iGEM met opsporing antibioticaresistentie

– dec 18, 2017

Studenten van de TU Delft hebben de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston gewonnen met hun methode om antibioticaresistente bacteriën in melkvee aan te tonen. Ze maakten hiervoor gebruik van de handige eigenschappen van het beerdiertje. Aan de hand van de methode van de studenten kan de boer onnodig antibioticagebruik verminderen.

Verknipt

De methode pakt mastitis (uierontsteking) aan, een veelvoorkomende ziekte bij melkkoeien. Aan de basis van de methode staat het Cas13a-eiwit. Dit eiwit is in staat een specifiek stukje genetisch materiaal te herkennen en vervolgens te verknippen. In dit geval het gen in antibioticaresistente bacteriën dat mastitis veroorzaakt. Als het Cas13a-eiwit het resistentiegen in de koemelk herkent, wordt al het genetische materiaal verknipt. Hierdoor wordt het melkmonster helder. Zo niet, dan blijft het troebel. Zo kan de boer de behandeling voor de ontsteking aanpassen en antibioticagebruik verminderen. 

Beerdiertje 

Om de test meerdere dagen houdbaar te maken en het buiten het laboratorium te kunnen gebruiken, hebben de studenten het Cas13a-eiwit verpakt in eiwitten van het beerdiertje. Deze TPD-eiwitten worden door de beerdiertjes gebruikt om langere tijd te overleven in droogte. Hierdoor kan het Cas13a-eiwit worden ingedroogd, zonder dat het zijn werking verliest, en is het langer houdbaar. In het laboratorium is de methode getest en bewezen, maar er moeten nog stappen ondernomen worden om er een commercieel product van te maken. De studenten zijn daarvoor nog op zoek naar een bedrijf die met hun ideeën aan de slag wil.

Bron: TU Delft