Enzymen

Versnellers van reacties

meer informatie

In ons lichaam spelen zich continue allerlei chemische processen af. Enzymen spelen daarbij een belangrijke rol. Deze eiwitten kunnen chemische reacties binnen of buiten cellen versnellen.

In ons lichaam spelen zich continue allerlei chemische processen af. Enzymen spelen daarbij een belangrijke rol. Deze eiwitten kunnen chemische reacties binnen of buiten cellen versnellen.

Versnellen met enzymen

De meeste chemische reacties in ons lichaam verlopen uit zichzelf heel langzaam. Dat komt omdat er eerst een drempel overschreden moet worden voordat de reactie kan plaatsvinden. Deze drempel noemen we de activeringsenergie. Gelukkig kunnen enzymen de reacties in ons lichaam versnellen. Dat doen ze door de activeringsenergie te verlagen. Enzymen worden zelf niet verbruikt tijdens de reactie. Daardoor kunnen ze hun functie steeds opnieuw vervullen. 

De naam zegt het al

Tijdens zo’n chemische reactie zet een enzym een bepaalde stof, het substraat, om in andere stoffen. Deze omzetting is erg specifiek. Het enzym kan maar één substraat omzetten. Aan de naam van een enzym kun je zien welk substraat dat is. De toevoeging ‘-ase’ wordt aan de naam van het substraat geplakt. Het enzym pectinase zet dus het substraat pectine om. 

Voorkeuren en eisen

Onder bepaalde omstandigheden werken enzymen sneller. Bijvoorbeeld bij een hogere temperatuur. Maar als het te heet wordt, veranderen enzymen van vorm en dan werken ze niet meer goed. Dit heet denatureren. 
Jij zelf helpt enzymen ook elke dag om efficiënter te kunnen werken. Doordat je tijdens het eten kauwt, krijgt je voedsel een groter oppervlak. De verteringsenzymen in je speeksel en maag kunnen dan op meer plekken tegelijk inwerken en zo sneller het voedsel verteren.