None

Deze microbe is het meest voorkomende dier op aarde en leeft vooral boven de poolcirkel

– aug 8, 2019

Onderzoekers van NIOO-KNAW, het Nederlands Instituut voor Ecologie, hebben ontdekt dat onzichtbare nematode wormen veel vaker voorkomen boven de poolcirkel dan eerst werd gedacht. Dit kan grote gevolgen hebben voor klimaatverandering.

Nematode wormen zijn microscopisch kleine dieren die in de bodem leven. Ze zijn meestal een halve tot een millimeter groot, soms net groot genoeg om met het blote oog te kunnen zien. Deze minuscule wormen vervullen een belangrijke rol in het vruchtbaar houden van landbouwgrond, onder andere meer door dood materiaal te verwerken en voedingsstoffen door de bodem te verspreiden.

Opmerkelijke verdeling

Vanwege hun belangrijke functie in de landbouw wilden wetenschappers van NIOO-KNAW inventariseren waar de meeste nematoden leven. Tegen de verwachtingen van de onderzoekers in kwamen boven de poolcirkel veel meer van de microscopische wormen voor dan werd aangenomen.

Op basis van metingen van NIOO-KNAW en andere onderzoeksinstituten concluderen de wetenschappers dat bijna veertig procent van alle nematoden in poolgebieden leeft. Een kwart leeft in gematigde gebieden, waaronder Nederland. Een verdere twintig procent leeft in tropische en subtropische streken.

Klimaatverandering

De grote aanwezigheid van nematoden in poolgebieden kan grote gevolgen hebben voor klimaatverandering. Nu de temperaturen op Aarde langzaam stijgen, zullen de microscopische wormen actiever worden en meer bacteriƫn en schimmels gaan eten waardoor het veen in poolgebieden sneller afgebroken wordt. De hoeveelheden CO2 die hierbij uitgestoten worden, verergeren de verdere opwarming nog meer.