None

E.coli van Luke Jerram in ARTIS-Micropia

– dec 12, 2019

In Micropia is sinds kort het kunstwerk E.coli van de Britse kunstenaar Luke Jerram te zien. Dit kunstwerk is gebaseerd op Escherichia coli, een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen.

Duizelingwekkende schaalperceptie 

De gigantische sculptuur is gemaakt door kunstenaar Luke Jerram en gebouwd met behulp van een luchtballonfabrikant. Hij bedacht eerder een gigantische waterglijbaan in Bristol, installeerde straatpiano's in steden over de hele wereld, en ontwierp de glasmodellen van verschillende ziekteverwekkers in Micropia. "Het kunstwerk is een experimenteel object om over na te denken, maar ook om het publiek een duizelingwekkende schaalperceptie te laten ervaren”, aldus Jerram. “Verandert de bacterie ons gevoel van schaal als we ernaast staan? Ziet het er eng, mooi, komisch of buitenaards uit? Zal het publiek erdoor worden aangetrokken of afgestoten?”

Miljoen keer groter

De E. coli is zeven meter lang en daarmee ruim een miljoen keer groter dan de echte bacteriën . Als er een mens naast deze bacterie zou gaan staan, dan zouden ze meer dan tweeduizend kilometer lang zijn. E.coli  bacteriën bewegen zich tot wel vijftien keer hun lengte per een seconde voort. Als ze zo groot waren als dit kunstwerk, zouden ze zich met 378km/uur voortbewegen. 

Modelsoort

Dit kunstwerk is ook gemaakt om te reflecteren op het belang van bacteriën in ons leven. Als mens heb je meer bacteriën in je lichaam dan menselijke cellen , waaronder ook E. coli. Daarnaast is E. coli van vitaal belang in het medisch onderzoek. Al sinds 1927 wordt deze bacterie gebruikt als modelsoort, bijvoorbeeld op het gebied van DNA . Een voordeel van deze soort is dat het zich snel deelt. Daardoor kweken wetenschappers in een korte tijd vele generaties. Ook is zijn genoom volledig in kaart gebracht. Dit alles maakt deze bacterie uitermate geschikt voor de wetenschap. 

Nieuwsgierig portret

“Bacteriën zijn de eenvoudigste vorm van vrij leven en ze komen overal ter wereld voor, van de diepste oceanen tot de droogste woestijnen en zelfs in de wolken. Bacteriën waren de vroegste levensvorm op onze planeet, en dus kan dit kunstwerk worden beschouwd als een nieuwsgierig portret van onze verre voorouders”, aldus Jerram. Toch is het ook te linken aan mogelijk leven buiten onze planeet. “Als er leven in ons zonnestelsel is, dan zal het er waarschijnlijk zo uit zien.”