Staphylococcus epidermidis

Bewoner van zweterige plekken

meer informatie

Op onze huid leven veel stafylokokken, een geslacht van bolvormige bacteriën. Staphylococcus epidermidis is de meest voorkomende huidbacterie. Deze bacterie leeft graag op zweterige plekken zoals de oksels en heeft een geheim wapen.

Op onze huid leven veel stafylokokken, een geslacht van bolvormige bacteriën. Staphylococcus epidermidis is de meest voorkomende huidbacterie. Deze bacterie leeft graag op zweterige plekken zoals de oksels en heeft een geheim wapen.

Druiventrossen

Op elke huid leeft Staphylococcus epidermidis. Het liefst zit deze bacterie op zweterige plekken zoals je oksel, maar ook op je rug en in je neusgaten kun je hem vinden. Samen met andere micro-organismen zetten ze zweet om in stoffen die op sommige plekken voor de karakteristieke zweetgeur zorgen. Net als andere stafylokokken zitten deze bacteriën als druiventrosjes bij elkaar. S. epidermidis beschermt ons tegen schadelijke bacteriën, zoals de verwante bacteriën Staphylococcus aureus

Geheim wapen

S. epidermidis is ongevaarlijk, maar S. aureus is dat zeker niet. Die laatste kan ernstige darmklachten veroorzaken. Gelukkig helpt S. epidermidis ons lichaam bij de verdediging tegen S. aureus. Hiervoor heeft S. epidermidis zelfs een geheim wapen: serine protease Esp. Dit is een enzym dat de groei van S. aureus kan remmen. Jammer genoeg beschikken niet alle S. epidermidis hierover, sommige moeten het zonder stellen.

Geef me (veilig) de vijf

Als vaste bewoner van ons huidmicrobioom, zal het geen verrassing zijn dat we S. epidermidis ook wel eens ergens achterlaten. Sterker nog, we beïnvloeden onze vaste omgeving en vaste huisgenoten enorm. Binnen een huishouden vertonen de microben-gemeenschappen van bewoners, van veel aangeraakte oppervlakten zoals deurklinken en meubels, en zelfs van huisdieren een hoge mate van overeenkomst.

De pandemie veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2 heeft ervoor gezorgd dat men veel meer thuis werkt dan voorheen. De microbiële samenstelling van je huis zal meer dan ooit op je huidmicrobioom lijken. Daarentegen vindt er veel minder uitwisseling van microben onder collega’s plaats op kantoor en bij de koffieautomaat. Diversiteit in handmicroben is echter belangrijk, het houdt je gezond. Een diverse gemeenschap van huidmicroben is beter bestand tegen mogelijke schadelijke microben. Dus als het veilig kan, schud elkaar uitgebreid de hand. Het is goed voor je sociale contacten, en goed voor je microben.