Melkzuurbacteriën

Microbe van nu en van de toekomst

meer informatie

Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor je gezondheid. Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in kaas en zuurkool. Melkzuurbacteriën zijn daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie. Maar dat doen ze niet alleen. Ze kunnen ook als minifabriekjes dienen voor het maken van bioplastics.

Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar voor je gezondheid. Deze bacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in kaas en zuurkool. Melkzuurbacteriën zijn daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie. Maar dat doen ze niet alleen. Ze kunnen ook als minifabriekjes dienen voor het maken van bioplastics.

Microbioom

Melkzuurbacteriën vind je op allerlei plekken in het menselijk lichaam, vooral in de mond en darmen. Een groot deel van de melkzuurbacteriën in je lichaam is de soort Lactobacillus casei , die te zien is in Micropia. Daarnaast spelen melkzuurbacteriën in de vagina een essentiële rol voor gezondheid van vrouwen. Door het zure milieu wat deze bacteriën hier veroorzaken, worden ziekteverwekkers buiten de deur gehouden. Ook spelen deze bacteriën mogelijk ook een rol in een succesvolle bevruchting en gezonde zwangerschappen.

Bio-plastics

Melkzuurbacteriën zijn niet alleen handig in ons lichaam. Ze kunnen ook als minifabriekje gebruikt worden om bioplastic te maken. Hierbij worden suikers uit plantaardig afval als grondstof gebruikt, en dus geen aardolie. De bacteriën eten de suikers en scheiden hierbij melkzuur (ook wel lactaat genoemd) uit. De suikers die als grondstof gebruikt worden, zijn tegenwoordig tweede-generatie grondstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld organische afvalstromen uit fabrieken. En zo wordt er van afval een waardevolle grondstof gemaakt. 

De melkzuren die dan geproduceerd worden, zijn op zichzelf nog niet bruikbaar. Ze worden allereerst gecondenseerd tot verschillende lactiden. Deze wordt vervolgens gecombineerd tot het uiteindelijke polylactic acid (PLA), het bioplastic. Door de verschillende lactiden op andere manieren met elkaar te combineren, ontstaan verschillende soorten PLA. Elk met unieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden; hittebestendig, slijtvast, composteerbaar, maar ook veilig voor de gezondheid en voor het gebruik als voedselverpakking. Daarnaast kan PLA biocompatibel (lichaamsvriendelijk) zijn. Chirurgische hechtdraad en schroeven voor het herstellen van fracturen hoeven daardoor niet verwijderd te worden; ze breken in het lichaam af en vallen uiteen in melkzuur. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar de opstelling ‘Plantaardig plastic’ in Micropia.

Voeding

Melkzuurbacteriën worden dus gebruikt voor de productie van bio-plastics, maar ook bij de productie van onder andere yoghurt, karnemelk, zuurkool en olijven. Ze zetten hierbij suikers om in melkzuur, waardoor de pH verlaagd wordt en dit geeft het voedsel zijn unieke smaak. Ook komt deze bacterie veel voor in probiotica. Micropia-professor Remco Kort heeft samen met een collega onderzoeker een revolutionaire starter culture genaamd YoBa ontwikkelt . Met dit gevriesdroogde poeder kan een probiotische yoghurt gemaakt worden van melk. Met 1 gram van het poeder, dat zo’n 10 miljard bacteriën bevat, kun je binnen twee dagen honderd liter drinkyoghurt produceren. Door de lange houdbaarheid en doordat deze bacterie de maag kan overleven, kan het helpen diarree te voorkomen in ontwikkelingslanden, een belangrijke oorzaak van kindersterfte in ontwikkelingslanden.