De 5 sterkste microbenverhalen. Ooit.

Micropia is 5 jaar. Dat vieren we met een tour langs de hoogtepunten van de afgelopen 5 jaar. Lang leve je microben!

Microlympics (2016)

Als je denkt dat Usain Bolt hard rent, Ranomi Kromowidjojo snel zwemt, of de Holland Acht hard roeit, dan ken je de atleten uit de microwereld nog niet. Van de lichtgevende bacterie, het roeipootkreeftje tot de poepschimmel, ze kunnen allemaal iets bijzonders. Tijdens de Microlympics in 2016 liet Micropia zien dat als microben konden meedoen aan de Olympische spelen in Rio, zij alle menselijke records zouden verbreken.

The Science of Kissing (2014)

Bij de kiss-o-meter in Micropia kan iedereen ontdekken hoeveel en welke microben je met elkaar uitwisselt tijdens een tongzoen. Alleen al in je mond leven meer dan 700 soorten bacteriën. Maar hoe meer hoe beter! Microben zijn namelijk erg gezond. Een grotere biodiversiteit in je mond zorgt voor een betere weerstand en helpt ook tijdens de zwangerschap tegen infecties. 

Tour de Poep (2018)

Je lichaam zit vol microben. Samen zijn ze goed voor een gewicht van 1,5 kilo en zijn onmisbaar voor je gezondheid. 99% van de microben leven in je darmen, waar ze je voedsel verteren, hormonen en vitamines maken, en je immuunsysteem trainen. Scan jezelf en ga op bezoek bij je darmbewoners. Welke belangrijke taken hebben zij allemaal? In de poepvitrines zie je welke invloed je dieet heeft op je darmbacteriën. Zo ziet de poep van een kleine panda er heel anders uit dan die van een luiaard, of van een mens.

Wild Microbe Ale (2019)

ARTIS-Micropia en de Amsterdamse bierbrouwer Oedipus hebben een wild microbenbier gebrouwen: Wild Microbe Ale. Het is gemaakt met gist gevangen bij het Insectarium van ARTIS en heeft de aroma’s van perzik en abrikoos voor een friszure smaak.

Handwand (2019)

Van brandweerman tot astronaut André Kuipers, van kleuterjuf tot Ajax-directeur Edwin van der Sar en van pizzabakker tot burgemeester Femke Halsema. In de Handwand komen al deze handen bij elkaar. En net zoals wij allen anders zijn, zijn onze microben dat ook. Toch maakt het niet uit wie je bent, wat je doet, hoe oud je bent, of waar je vandaan komt. Onze handmicroben komen ook overeen. Bijvoorbeeld doordat je ze met  handenschudden hebt uitgewisseld. Handenschudden is dus niet alleen goed voor je sociale contacten, maar ook voor je microben! Schud elkaar de hand. Daar word je beter van.