Handwand

Wat zijn de overeenkomsten tussen de handen van een astronaut, kapper, burgemeester en acrobaat? Microben! Alle handen krioelen ervan. Micropia bestaat vijf jaar. En als je jarig bent, schud elkaar de hand. Dat is goed voor je sociale contacten, maar ook voor je microben. Je wisselt ze uit, je krijgt er meer en ze worden meer divers. Voor 5 jaar Micropia hebben we tientallen unieke handafdrukken verzameld die samen de Handwand vormen. 

De hand van de Koningin

Vijf jaar geleden opende Hare Majesteit Koningin Maximá Micropia met een handafdruk. Dit lijkt misschien niet bijzonder, maar een handafdruk is veel persoonlijker dan het doorknippen van een lintje. Op je hand leven meer dan 150 soorten bacteriën en 30 soorten schimmels. Een heel ecosysteem dus. De exacte samenstelling van deze soorten is voor iedereen uniek. Sterker nog, op je linker en rechter hand leven zelfs verschillende soorten. Een microbiële vingerafdruk dus. 

Goed voor je microben

Het thema van ons jubileum is de hand. Naast de unieke opening door Koningin Maximá, en het feit dat er vijf vingers aan een hand zitten, schud je per slot van rekening elkaar de hand als je jarig bent.  Dit is goed voor je. Niet alleen voor je sociale contacten maar ook voor je microben. Door handen te schudden wissel je handmicroben uit. Sommige daarvan worden vast onderdeel van je je eigen ‘handmicrobioom’ en zorgen zo voor extra diversiteit. En die diversiteit op je huid is heel belangrijk. Je huidmicroben houden microben van buitenaf tegen. Ze zijn dus de eerste vorm van afweer, en houden je huid gezond. Hoe meer soorten je huid bevat, hoe beter. 

Miljarden individuen

Meer dan 55 Nederlanders feliciteerden ons door hun handafdruk te zetten. Samen vormen zij een afspiegeling van Nederland. Om je handmicroben zichtbaar te maken, gebruikten we petrischalen met een zogenaamde voedingsbodem. Na een korte afdruk met de hand, blijven de handmicroben achter. Zij doen zich tegoed aan de voedingsbodem en vermenigvuldigen zich tot miljarden individuen. Na een paar dagen zo ontstaan allerlei kleuren, vormen en structuren. Elk stipje, rondje of pluisje is een kolonie microben die zijn voortgekomen uit één enkele handmicrobe.

De Handwand

Van brandweerman tot astronaut Andre Kuipers, van kleuterjuf tot Ajax-directeur Edwin van der Sar en van pizzabakker tot burgemeester Femke Halsema. In de Handwand komen al deze handen bij elkaar. En net zoals wij allen anders zijn, zijn ook onze microben dat. Toch maakt het niet uit wie je bent, wat je doet, hoe oud je bent, of waar je vandaan komt. Onze handmicroben komen ook overeen. Bijvoorbeeld doordat je ze met  handenschudden hebt uitgewisseld. Handenschudden is dus niet alleen goed voor je sociale contacten, maar ook voor je microben!  Schud elkaar  de hand. Daar word je beter van.

Benieuwd naar de andere verhalen?

Naast de Handwand, is de hele maand oktober een tour langs de hoogtepunten van de afgelopen 5 jaar van Micropia te zien. Benieuwd welke dat zijn? Lees dat hier.