None

Zuurstof producerende verf met woestijnbacteriën

– dec 4, 2023

Een innovatieve watergedragen verf, ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Surrey, maakt gebruik van levende bacteriën om kooldioxide op te vangen en zuurstof te produceren.

De verf bevat de cyanobacterie Chroococcidiopsis cubana. Deze cyanobacterie vangt CO2 af en produceert zuurstof door middel van fotosynthese. Dit is een natuurlijk proces waarbij de bacterie CO2 met behulp van licht omzet in energie en zuurstof. Chroococcidiopsis cubana wordt meestal aangetroffen in de woestijn en heeft weinig water nodig om te overleven. Deze soort wordt ook wel geclassificeerd als extremofiel, omdat het deze extreme omstandigheden kan overleven.

‘Levende verf’

De makers van de verf, onderzoekers van de Universiteit van Surrey, voerden soortgelijke experimenten uit met de bacterie Synechocystis sp., een andere cyanobacterie die meestal in zoet water wordt aangetroffen. In tegenstelling tot Chroococcidiopsis cubana was Synechocystis sp. niet in staat zuurstof te produceren in de verf. Chroococcidiopsis bacteriën een buitengewoon vermogen hebben om te overleven in extreme omgevingen, zoals droogtes en grote hoeveelheden UV-straling. De bacterie heeft weinig water nodig om te overleven en kan in de verflaag wel een maand lang zuurstof blijven produceren.

Zuurstof produceren op Mars

Omdat de Chroococcidiopsis bacteriën zo goed tegen extreme omstandigheden kunnen, zou de verf kunnen worden toegepast in ruimtestations, suggereren de onderzoekers. Zo zou de verf zuurstof kunnen leveren aan menselijke kolonies op Mars. Ook denken de onderzoekers dat de verf kan bijdragen aan een duurzamere toekomst op aarde. 

Auteur: Corinne Mulder
Beeld: Jennifer Struikenkamp