None

Samen met microben plastic afbreken

– feb 21, 2022

Drijvende stukken afval, een zeeschildpad die met plastic om zijn nek rondzwemt, of plastic probeert te eten omdat het op een kwal lijkt. Rondzwervend plastic in de natuur is een groot probleem. De natuur is ook op zoek naar oplossingen tegen al dit plastic. Eén oplossing vinden we bij de allerkleinsten op de aarde: microben. Wist je dat sommige microben plastic afbreken?

Plasticeters

Iedere microbe heeft zijn eigen talent. Zo zijn er microben die plastic afbreken. Onderzoekers van Chalmers University of Technology (Zweden) onderzochten met behulp van computermodellen alle reeds ontdekte microben op aarde, en keken of zij plastic-afbrekende enzymen produceren. Dit is mogelijk door naar het DNA en specifiek alle genen van al deze microben te kijken. Door meer inzicht te krijgen in deze enzymen, kan het proces van het afbreken van plastic in theorie versneld worden.

En wat blijkt? In de microbiële wereld zijn maar liefst 30.000 enzymen die mogelijk plastic af kunnen breken. De microben die deze enzymen maken, vinden we zowel in het water als op het land. En belangrijker nog: vooral op plekken waar veel plastic vervuiling is.  

Wereldwijde verspreiding

Monsters van over de hele wereld werden verzameld en de microben hierin werden geïdentificeerd. Dit werd vergeleken met de informatie die beschikbaar is over plasticvervuiling. In bijvoorbeeld de oceanen werden enzymen die mogelijk plastic afbreken geïdentificeerd in verschillende bacteriesoorten. Hierbij viel op dat in de monsters die dieper in de oceaan waren genomen meer bacteriën mogelijk in staat zijn om plastic af te breken. Juist op deze dieptes vind je ook veel microplastic in het water.

Leren van microben

Betekent dit dat de natuur het plastic probleem zelf kan oplossen? Nee. Daar is onze hulp hard bij nodig, maar we kunnen wel een voorbeeld nemen aan deze microben. Als we kunnen leren hoe we de microben kunnen kweken en/of hun enzymen kunnen namaken, hebben we veel kleine helpers die de strijd tegen het plastic met ons aan kunnen gaan. Maar ook bij jou ligt er een stuk verantwoordelijkheid en misschien wel de makkelijkste oplossing: gooi plastic weg op de daarvoor bedoelde plekken. Op deze manier draag jij ook je steentje bij aan een betere wereld.

Bronnen

https://journals.asm.org/doi/10.1128/mBio.02155-21 
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211214084551.htm