None

Microben, alles behalve oliedom

– nov 19, 2019

Sinterklaas is weer in Nederland. De Sint zelf kwam dit jaar aan per stoomtrein, maar één van de pakjesboten met cadeaus voer door Leiden. Toen de Rembrandtbrug openging voor de pakjesboot, sprong helaas een leiding waardoor er olie lekte in de rivier.

In plaats van de traditionele methode te gebruiken en de olie van het wateroppervlak te scheppen, zijn er bacteriën ingezet om de vlek te verwijderen. Sommige bacteriesoorten kunnen olie afbreken tot kleinere stoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Het grote voordeel van de inzet van bacteriën is dat de olie ter plekke afgebroken wordt. Omdat de olie-etende microben zich vermeerderen precies daar waar de olie is, wordt de vlek heel zorgvuldig opgeruimd.

Microbiële alleskunners

Bacteriën, maar ook sommige algen en schimmels, kunnen zich snel aanpassen aan hun omgeving. Deze microben zijn een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor biotechnologische uitdagingen. Zo zijn er dus al verschillende soorten bacteriën die (stoffen in) olie kunnen afbreken, maar bijvoorbeeld ook plastic-etende schimmels en biobrandstof-producerende algen. Tot op heden is er echter nog geen bacteriesoort ontdekt die naast olie ook een overschot aan pepernoten opruimt.