None

Eczeem verleden tijd met dank aan bacterie

– aug 28, 2018

Eczeem is een vervelende, jeukende ziekte waarvoor nog geen goedwerkende behandeling bestaat. Huidbacteriën van een gezonde donor kunnen het nu verhelpen.

Rood, droog en geschilferd 

Rode en broze huid rond je oogleden, een branderige nek, jeukende ellenbogen en geïrriteerde knieholtes. Eczeem, of atopische dermatitis, is een veelvoorkomende aandoening. Het ontstaat meestal op jonge leeftijd, en de helft van de baby’s en jonge kinderen die hier last van krijgen, groeit er rond de puberteit weer overheen. Een veel kleiner percentage ontwikkelt eczeem op volwassen leeftijd. Eczeem treedt op wanneer de huid uit balans is. Het houdt vocht niet goed vast en zorgt ervoor dat slechte bacteriën kunnen opbloeien en het lichaam binnendringen. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de huid die kunnen leiden tot een droge, schilferende en geïrriteerde huid. Mensen met eczeem hebben vaak ook een verhoogd risico op andere allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma.

Huidmicroben belangrijk

Binnen de wetenschap is er onenigheid of eczeem genetisch bepaald is, of het gevolg is van je leefomgeving. Wel lijken de micro-organismen die op de huid leven ons meer te kunnen vertellen over de aandoening. Deze zogenaamde huidmicrobiota bestaat uit vele soorten bacteriën die in harmonie leven en belangrijk zijn voor de gezondheid van de huid. Eerder onderzoek vond een patroon tussen het eczeem en de soorten huidmicroben die daar aan- of afwezig waren. Dit suggereerde dat het bacteriële ecosysteem op de huid een rol speelt bij de ontwikkeling van de huidaandoening. Ander onderzoek toonde aan dat er op de huid van eczeempatiënten over het algemeen meer Staphylococcus aureus-bacteriën leven. Deze bacteriën kunnen zowel huidinfecties veroorzaken, als immuunreacties oproepen die de symptomen verergeren. 

Roseomonas mucosa 

Er bestaat nog geen goed werkende behandeling voor eczeem. Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases probeerden een ongewone nieuwe aanpak: het toepassen van levende huidbacteriën van gezonde mensen. De wetenschappers bedekten de huid van een kleine groep volwassenen en kinderen met levende Roseomonas-bacteriën. Gedurende zes tot twaalf weken kregen ze meerdere keren per week de R. mucosa besproeid op hun eczeem. Studies in muizen en op menselijke huidcellen toonden eerder al aan dat R. mucosa tekenen van eczeem kon verlichten. De ernst van de symptomen en de behoefte aan medicatie daalden na de behandeling met meer dan 50%, en de aanwezigheid van de S. aureus-bacterie nam af. De resultaten die met slechts één bacteriesoort behaald werden, bieden veel houvast. De methode is minder duur dan bestaande, vaak langlopende behandelingen, en de effecten bleven maanden merkbaar. Door meerdere soorten goedaardige huidbacteriën en –schimmels te gebruiken, kan de behandeling geoptimaliseerd worden en mogelijk zelfs op maak gemaakt worden voor ieder persoon. 

Bron: Insight