None

Microben kunnen mogelijk kinderleukemie voorkomen

– jun 13, 2018

De vooraanstaande wetenschapper Mel Greaves, van The Institute of Cancer Research in Londen, publiceerde recentelijk een artikel in het prestigieuze Nature waarin hij stelt dat te weinig contact met microben kan leiden tot kinderleukemie. Volgens Greaves kan een minder hygiënisch leven de ziekte wellicht voorkomen.

Kinderleukemie

Eén derde van de kanker bij kinderen is leukemie. Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker in de westerse wereld. In Nederland krijgen ieder jaar rond de 220 kinderen deze diagnose. ALL is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Hier worden de nieuwe bloedcellen gemaakt die belangrijk zijn voor je immuunsysteem en in het geval van ALL niet goed rijpen. Het gevolg is dat er geen rem meer is op de productie van bloedcellen. Dit is zonder behandeling dodelijk. Tegenwoordig is de behandeling van kinderleukemie het grote succesverhaal van de oncologie. Met chemotherapie geneest namelijk 90% van de patiënten. Toch is voorkomen beter dan genezen aangezien de behandeling traumatisch kan zijn voor de jonge patiënten en hun families. 

2 stappen

In het uitgebreide artikel haalt Greaves vele onderzoeken aan van de afgelopen 30 jaar. Naast andere factoren toont de wetenschapper een sterk verband aan tussen ALL en infecties met microben . Kanker is een genetische ziekte waarbij één op de 20 kinderen een aangeboren genetische aanleg heeft voor ALL. Ondanks deze aanleg kan het immuunsysteem van deze kinderen normaal ontwikkelen en blijven ze gezond. Wanneer in het eerste levensjaar het kind aan te weinig microben wordt blootgesteld, ontwikkelt hun immuunsysteem zich niet voldoende. Daardoor weet het immuunsysteem niet hoe het moet omgaan met een infectie. Mocht zo’n kind ook een genetische aanleg voor ALL hebben, dan kan er een tweede mutatie plaatsvinden. Wat het kind vatbaar kan maken voor ALL. Dit wil niet zeggen dat ze het ook echt krijgen. Uiteindelijk krijgt maar één procent van de kinderen met een genetische aanleg ALL.

Hygiëne 

Het niet normaal ontwikkelen van het immuunsysteem kan dus komen door te weinig blootstelling aan microben in het eerste levensjaar. Het moderne leven zorgt er vaak voor dat onze omgeving erg schoon is. Naast ALL worden tegenwoordig nog meer medische aandoeningen, waaronder allerlei allergieën en auto-immuunziekten, gelinkt aan een te ‘schoon’ leven. De verklaring hiervoor wordt de hygiënehypothese genoemd.

Bron:  Greaves (2018) - A causal mechanism for childhood acute lymphoblastic leukaemia