Micropia wint opnieuw prestigieuze prijs

European Museum Academy bekroont Micropia – mei 22, 2016

De internationale jury stelde onder meer: "Micropia staat model staat voor het museum van de 21ste eeuw." De European Museum Academy reikte de DASA Award, een van de twee prestigieuze prijzen die jaarlijks te vergeven zijn, gisteravond uit op het Griekse Lesbos.

None

Met de bodyscan in Micropia ontdek je je eigen microben.

internationale erkenning

De European Museum Academy DASA Award werd tijdens de prijsuitreiking in Lesbos in ontvangst genomen door Haig Balian, bedenker van Micropia en algemeen directeur Natura Artis Magistra. "Dat Micropia in korte tijd opnieuw bekroond wordt, nu met deze belangrijke Europese museumprijs, durf je niet eens te dromen. Micropia wil het publiek enthousiasmeren voor microbiologie en laten ontdekken wat het belang is van microben voor de mens en natuur. De grote waardering die we tot nu toe van onze bezoekers ontvangen is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar deze prijs geeft ook erkenning van een internationale deskundige jury voor de unieke wijze waarop Micropia de onzichtbare wereld zichtbaar maakt."

European Museum Academy

De DASA Award wordt jaarlijks door de European Museum Academy uitgereikt. De European Museum Academy hanteert een aantal criteria voor het toekennen van de DASA Award. Er wordt beoordeeld op de innovatieve, creatieve en kwalitatieve presentatie en inhoud van het museum en educatieve activiteiten. Ook wordt gekeken naar de interactieve rol van het publiek en de balans van educatie en vermaak.

van interactieve opstellingen tot een soundscape

Bij het maken van de opstellingen in Micropia werkte ontwerpbureau  Kossmann.dejong  intensief samen met  ART+COM , een Berlijns mediaontwerpbureau. Veel opstellingen zijn interactief, al wilden de ontwerpers ervoor waken dat interactiviteit een doel op zich zou worden. “Interactiviteit moet echt iets toevoegen aan de ervaring, en niet afleiden van de inhoud”, aldus Mark de Jong, eigenaar van Kossmann.dejong. Als geslaagd voorbeeld noemen de ontwerpers van ART+COM de bodyscan, een opstelling waarbij de bezoeker niet alleen de bediener van de interface, maar ook zelf het onderwerp van de opstelling is. Een belangrijke verbindende factor is de soundscape, het geluid dat de ruimte vult. Geluidsdesigner Peter Flamman gebruikte analoge geluiden die de bezoeker het gevoel geven een onbekende en wonderlijke wereld te betreden.

prijswinnend museum

Onlangs ontving Micropia ook al een van de hoogste Europese museale onderscheidingen, de Kenneth Hudson Award , voor het meest innovatieve museum. Micropia heeft sinds de opening in 2014 vele internationale nominaties en prijzen ontvangen. In 2015 is Micropia uitgeroepen tot ‘Honoree’ in de categorie beste ‘exhibit’ van de Amerikaanse Best of Year International Interior Award (BOY). In hetzelfde jaar sleepte Micropia de speciale juryprijs in de wacht van de Engelse prestigieuze Museum + Heritage Awards . Begin dit jaar ontving Micropia de juryprijs voor ‘exhibition design’ tijdens de German Design Award.