Micropia wint speciale juryprijs

– apr 30, 2015

Micropia is gisteravond in Londen tijdens het Museums + Heritage Awards gala ‘highly commended’ door de jury in de categorie beste museum internationaal 2015. Micropia was één van de vijf genomineerden in deze categorie. De Museums + Heritage Awards worden beschouwd als de Oscars van de internationale museumwereld.

Eveline Hensel, directeur van Micropia: ”We zijn trots op deze internationale erkenning! Naast de lovende reacties van onze vele bezoekers uit binnen en buitenland, worden we nu ook geëerd."

Micropia

Nationale en internationale bezoekers kunnen in Micropia met speciaal ontwikkelde 3D-kijkers zien hoe levende microben bewegen, eten en zich voortplanten onder de meest barre omstandigheden. Door een bodyscan leren zij ook hun eigen micro-organismen kennen, waarna ze nooit meer hetzelfde naar zichzelf en de wereld zullen kijken.

None

van interactieve opstellingen tot een soundscape

Bij het maken van de opstellingen in Micropia werkte ontwerpbureau  Kossmann.dejong  intensief samen met  ART+COM , een Berlijns mediaontwerpbureau. Veel opstellingen zijn interactief, al wilden de ontwerpers ervoor waken dat interactiviteit een doel op zich zou worden. “Interactiviteit moet echt iets toevoegen aan de ervaring, en niet afleiden van de inhoud”, aldus Mark de Jong, eigenaar van Kossmann.dejong. Als geslaagd voorbeeld noemen de ontwerpers van ART+COM de bodyscan, een opstelling waarbij de bezoeker niet alleen de bediener van de interface, maar ook zelf het onderwerp van de opstelling is. Een belangrijke verbindende factor is de soundscape, het geluid dat de ruimte vult. Geluidsdesigner Peter Flamman gebruikte analoge geluiden die de bezoeker het gevoel geven een onbekende en wonderlijke wereld te betreden.

Museums + Heritage 

De Museums + Heritage Awards worden sinds 2003 jaarlijks uitgereikt in Londen. Honderden professionals uit de museumwereld  wonen de ceremonie bij, waar hoogtepunten en prestaties van de meest baanbrekende Britse projecten van de afgelopen 12 maanden worden geëerd en het meest toonaangevende internationale project beloond wordt met de International Award for Excellence.