Micropia bekroond als meest vernieuwende en baanbrekende museum van Europa

jury prijst uniciteit en originaliteit van enige microben museum ter wereld – apr 10, 2016

Micropia is gisteravond in het Spaanse San Sebastián bekroond met de prijs voor het meest innovatieve museum van Europa tijdens de European Museum of the Year Award (EMYA). Micropia werd uit 49 genomineerden gekozen voor een van de hoogste onderscheidingen, de Kenneth Hudson Award. De jury over Micropia: “Het is een uniek, origineel en baanbrekend museum dat de wereld van microben op een aantrekkelijke en boeiende manier zichtbaar maakt. Micropia tilt het begrip museum naar een hoger niveau.”

Naast museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen wetenschap en publiek. Micropia haakt hiermee in op het groeiende belang van biotechnologie en life sciences.

microbenmuseum

Eveline Hensel, directeur van Micropia, nam de prijs in ontvangst. ”We zijn zeer vereerd met de internationale erkenning. Micropia staat sinds de opening eind  2014 wereldwijd in de belangstelling. Het  onzichtbare leven van microben zichtbaar maken voor bezoekers en het grote publiek enthousiasmeren voor het machtigste leven op aarde , is altijd het doel van Micropia geweest. Het is geweldig dat het museum weer een internationale onderscheiding krijgt. We hopen dat de prijs er aan zal bijdragen dat nog meer mensen hun weg naar Micropia weten te vinden.”

Bedenker van Micropia en algemeen directeur Haig Balian van Natura Artis Magistra: “Micropia heeft van idee tot realisatie 12,5 jaar nodig gehad om te rijpen tot het museum zoals het nu geworden is. Het is fantastisch dat we beloond worden met een nieuw inzicht dat we onvermijdelijk deel van de natuur zijn. Na een bezoek aan Micropia, kijk je nooit meer hetzelfde naar jezelf en de wereld.”

Europees museum van het jaar

Het European Museum Forum dat onder de Raad van Europa valt, reikt sinds 1977 de European Museum of the Year Award (EMYA) uit. Ieder jaar kent het forum ook speciale juryprijzen toe, waaronder de Kenneth Hudson Award, de prijs voor het meest innovatieve Europese museum.

van interactieve opstellingen tot een soundscape

Bij het maken van de opstellingen in Micropia werkte ontwerpbureau  Kossmann.dejong  intensief samen met  ART+COM , een Berlijns mediaontwerpbureau. Veel opstellingen zijn interactief, al wilden de ontwerpers ervoor waken dat interactiviteit een doel op zich zou worden. “Interactiviteit moet echt iets toevoegen aan de ervaring, en niet afleiden van de inhoud”, aldus Mark de Jong, eigenaar van Kossmann.dejong. Als geslaagd voorbeeld noemen de ontwerpers van ART+COM de bodyscan, een opstelling waarbij de bezoeker niet alleen de bediener van de interface, maar ook zelf het onderwerp van de opstelling is. Een belangrijke verbindende factor is de soundscape, het geluid dat de ruimte vult. Geluidsdesigner Peter Flamman gebruikte analoge geluiden die de bezoeker het gevoel geven een onbekende en wonderlijke wereld te betreden.

internationale prijzen

Sinds de opening in 2014 heeft Micropia vele internationale nominaties en prijzen ontvangen. In 2015 is Micropia uitgeroepen tot ‘Honoree’ in de categorie beste ‘exhibit’ van de Amerikaanse Best of Year International Interior Award (BOY). In hetzelfde jaar sleepte Micropia de speciale juryprijs in de wacht van de Engelse prestigieuze Museum + Heritage Awards. Begin dit jaar ontving  Micropia de juryprijs voor ‘exhibition design’ tijdens de German Design Award.