Brachionus plicatilis

Zelf gekweekt voedsel voor de ARTIS-zeepaardjes

meer informatie

Brachionus plicatilis is tussen de 0,2 en 0,6mm lang en behoort tot de raderdieren (Rotifera).

Brachionus plicatilis is tussen de 0,2 en 0,6mm lang en behoort tot de raderdieren (Rotifera).

Net als alle andere raderdiertjes heeft ook Brachionus raderachtige structuren bij de kop. De kleine tandjes op deze twee kwabben bewegen snel heen en weer en creëren een vortex. Dit zorgt zowel voor de voortbeweging, als voor het vangen van voedsel: eencellige micro-algen.

Brachionus plicatilis komt over de hele wereld in zeeën en oceanen voor, en heeft daar een belangrijke ecologische rol. Samen met andere raderdiertjes vormt Brachionus plicatilis een groot deel van het zoöplankton, en daarmee voedsel voor grotere organismen. Dit, gecombineerd met zijn gevoeligheid voor aquatische gifstoffen, maakt Brachionus plicatilis zeer geschikt toxicologisch onderzoek in zeewater.

Voedsel voor zeepaardjes

Raderdiertjes worden veel gebruikt als visvoer in de commerciële vishandel. Door hun kleine afmetingen en voedingsrijkheid zijn ze vooral geschikt als voedsel voor vislarven. Maar in het ARTIS-Aquarium worden ze ook gebruikt voor het voeren van de zeepaardjes. Het laboratorium van ARTIS-Micropia is begonnen met een proef om zelf deze Brachionus te kweken voor het Aquarium. Naast Brachionus kweken we ook zijn voedsel. Twee soorten micro-algen, Nannochloropsis en Tetraselmis, zijn daarvoor speciaal in de collectie opgenomen.

Door dit experiment hoeven we geen Brachionus meer in te kopen. Zo besparen we niet alleen geld, maar reduceren we ook onze impact op het milieu doordat er minder transporten naar ARTIS gepleegd hoeven te worden. Micropia draagt daarmee bij aan een duurzamere bedrijfsvoering van ARTIS.