Raderdiertje

Voedsel vangen met een vortex

meer informatie

Raderdiertjes zijn een diverse groep microdiertjes. Elke soort lijkt weer anders, maar toch hebben ze allemaal één ding gemeen; hun raderachtige organen naast hun mond.

Raderdiertjes zijn een diverse groep microdiertjes. Elke soort lijkt weer anders, maar toch hebben ze allemaal één ding gemeen; hun raderachtige organen naast hun mond.

Radertjes

Raderdiertjes hebben twee kleine kwabben op hun lichaam die onder een lichtmicroscoop op twee radertjes lijken. Tussen de twee kwabben in zit de mond. De radertjes bestaan uit kleine tandjes die snel heen en weer bewegen. Hierdoor ontstaat een vortex waarmee het radardiertje dood organisch materiaal, algen en protozoa naar binnen zuigt.

Geen soort hetzelfde

Er bestaan wel 2.000 verschillende soorten raderdiertjes, zoals Stephanoceros fimbriatus die je op de homepagina  aan het werk ziet. Ze hebben een grote diversiteit aan lichaamsvormen die perfect zijn aangepast aan hun verschillende leefomgevingen. Soorten die zich vastzetten op de ondergrond hebben kleine voetjes, terwijl zwemmende raderdiertjes veerachtige organen hebben waarmee ze door het water vliegen.

Vrouwen aan de macht 

Net als mensen hebben raderdiertjes twee geslachten; man of vrouw. Met een grootte van 2 mm zijn de vrouwtjes te zien met het blote oog. Mannetjes groeien nadat ze uit het ei zijn gekomen niet meer en zijn soms maar 0.04 mm groot, of liever gezegd klein. Die zijn dus niet te zien zonder microscoop.

Ondanks de twee geslachten, zijn mannetjes niet altijd nodig voor de voortplanting. De vrouwtjes kunnen zich namelijk ongeslachtelijk voortplanten. Ze leggen eitjes waaruit alleen dochters komen. Hierbij klonen ze zichzelf in feite. Bij sommige soorten zijn de mannetjes hierdoor zo onderontwikkeld, dat ze geen spijsverteringsorganen meer hebben en kort na geboorte sterven.