Prebiotica

voer voor je microben

meer informatie

Je darmmicroben houden je gezond. En prebiotica houden je darmmicroben gezond. Ze houden vooral van goede voedingsvezels en koolhydraten. Eet dus gezond want dat is goed voor je microben en dus ook voor jezelf.

Je darmmicroben houden je gezond. En prebiotica houden je darmmicroben gezond. Ze houden vooral van goede voedingsvezels en koolhydraten. Eet dus gezond want dat is goed voor je microben en dus ook voor jezelf.

Tegenprestatie

Microben leven overal. Van de meest extreme plekken op aarde tot in onze badkamers en keukens. Ook op en in ons leven honderden soorten. Vooral in onze darmen. Deze zogenaamde darmmicrobiota is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Het stimuleert ons immuunsysteem, produceert essentiële vitaminen, en verteert de voedingstoffen waar onze eigen enzymen niet mee overweg kunnen. Maar dit doen ze niet voor niks. Ze krijgen er ook iets voor terug: prebiotica. 

Probiotica en prebiotica?

Het woord probiotica hoor je steeds vaker. Dit zijn bacteriën die een gezondheidsbevorderend effect hebben. Door het gebruik van medicatie of antibiotica kan de balans in de darmmicrobiota verstoord raken. Zo kunnen onder andere schadelijke bacteriën de overhand krijgen. In zo’n geval kunnen probiotica genomen worden om de darmbalans weer te herstellen. Een bekend voorbeeld van probiotica is de fecale transplantatie, beter bekend als een ‘ poeptransplantatie ’. Prebiotica zijn daarentegen geen levende , maar stoffen die de groei van probiotica stimuleren. Voer voor de goede microben dus! 

Hoe kom je aan prebiotica?

Prebiotica is een verzamelnaam voor verschillende soorten stoffen, veelal onverteerbare voedingsvezels en koolhydraten. Omdat wij zelf deze stoffen niet kunnen verteren, belanden ze in vrijwel onveranderde staat in de dikke darm waar ze het voedsel vormen voor onze darmmicrobiota. Net als probiotica kunnen prebiotica als doelgerichte voedingssupplementen gekocht worden, Maar je krijgt deze stoffen ook binnen via een gezond en gevarieerd dieët. Vooral plantaardig voedsel met een hoog vezelgehalte is een goede bron van prebiotica. Denk hierbij aan volgranen producten, peulvruchten, kool, ui-achtigen, en vrijwel alle soorten fruit en groeten. Eet dus zoveel en zo gevarieerd mogelijk plantaardig voedsel. Dat is niet alleen goed voor je darmmicroben en daarmee je darmgezondheid, maar ook nog eens milieuvriendelijker. 

Wil je meer weten over de verschillende microben die op en in je lichaam leven? Kom dan een keer naar Micropia en probeer de Bodyscan, je zult versteld staan hoeveel microben jij met je meedraagt!