Conserveren

Strijd tegen bederf

meer informatie

Conserveren is het beschermen van producten zoals levensmiddelen en geneesmiddelen tegen bederf door bijvoorbeeld bacteriën en schimmels.

Conserveren is het beschermen van producten zoals levensmiddelen en geneesmiddelen tegen bederf door bijvoorbeeld bacteriën en schimmels.

Het geheim van houdbare melk

Er bestaan verschillende conserveringsmethoden. Denk aan luchtdicht verpakken, in het zuur of zout (pekel) leggen, (vries)drogen of pasteuriseren. Bij die laatste methode worden microben door verhitting gedood. Dit gebeurt bijvoorbeeld om melk langer houdbaar te maken. Deze techniek was een vinding van Louis Pasteur, een Franse bioloog uit de 19de eeuw.

Behoudende microben

Zonder conserveringstechnieken en –middelen zou ons voedsel veel minder lang houdbaar zijn. Gek genoeg gebruiken we ook microben om voedsel lánger houdbaar te maken. Bijvoorbeeld bij yoghurt. De melkzuurbacteriën in yoghurt zetten melksuiker om in melkzuur (fermentatie). Zo ontstaat een zuur milieu waar andere bacteriën (bijna) niet kunnen groeien. Yoghurt is daarom langer houdbaar dan gewone melk.