De Micropia-professor vertelt

Waarom moeten we als mens jaloers zijn op bacteriën? En wanneer is verrot voedsel juist goed voor je? Micropia-professor Remco Kort is microbioloog, onderzoeker en professor aan de Vrije Universiteit. Hij bestudeert dagelijks het onzichtbare leven: dat van de micro-organismen. Zijn missie is om een groot publiek kennis te laten maken met dit kleinste leven op aarde. Want onbekend maakt onbemind. En dat terwijl het leven op aarde niet mogelijk zou zijn zonder bacteriën, schimmels, virussen en archaea.

Waarom moeten we als mens jaloers zijn op bacteriën?

Wie klein is, moet slim zijn. Remco Kort vertelt je meer over de wonderlijke wereld van de bacterie. Wist je dat er een bacterie bestaat die het Guinness Book of World Records heeft gehaald?

Hoe voorkomen we dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica?

De kans is groot dat je dokter weleens een antibioticumkuur heeft voorgeschreven toen je last had van een bacteriële infectie. Maar wat doe je als de ene na de andere kuur niet meer blijkt aan te slaan? Remco Kort bespreekt het grote probleem van antibioticumresistentie, maar heeft gelukkig ook ideeën hoe we dit probleem op kunnen lossen.

Wanneer is verrot voedsel juist goed voor je?

Fermentatie is niets anders dan eten laten verrotten, maar dan wel op een gecontroleerde manier. Vroeger was dit een noodzaak om voedsel langer houdbaar te maken, mensen hadden immers geen koelkast. Dit ambachtelijke gebruik is grotendeels verloren gegaan. Zonde, vindt Remco Kort. Hij heeft er zelfs een supergezonde variant op gevonden.

Gaat je speeksel lijken op dat van je partner als jullie vaak tongzoenen?

Zoenen doe je nooit met z’n tweeën. Bij een goede tongzoen komen alleen al 80 miljoen bacteriën om de hoek kijken. Hoe weten we dat? Remco Kort deed er onderzoek naar en laat zien wat het effect is van regelmatig tongzoenen met je partner.

Hoe krijg je een gezondere darmflora?

Probiotica, dé ingrediënten die worden gebruikt in drankjes ter bevordering van een gezonde darmflora. Maar wat zijn dat nou precies, probiotica? En heb je er nou echt wat aan? Remco Kort vertelt wat het belang is van een gezonde darmflora en legt uit hoe die verbeterd kan worden.