None

Groene daken inclusief schimmel

– feb 19, 2024

Misschien heb je ze wel eens gezien, groene daken. We hebben het dan niet over mos, algen, of andere groene aanslag. We hebben het dan over daken waarop als het ware een tuin is geplant. Ook in ARTIS vind je groene daken, bijvoorbeeld op het Gibbonverblijf. Op deze groene daken komt al het leven samen: planten, dieren, en microben.

Natuurlijk ecosysteem

Groene daken staan vooral bekend om de vele voordelen die ze met zich mee brengen. Ze vangen water op, de planten produceren zuurstof en het verlaagt de omgevingstemperatuur. Op zo’n dak kunnen verschillende dieren een goede plek vinden om te leven. Maar ook microben kunnen bijdragen aan dit kleine ecosysteem boven op een gebouw.

Mycorrhiza-symbiose

In de grond leven heel veel soorten microben die hier een belangrijke rol spelen. Zo zijn er mycorrhiza schimmels die met planten samen werken. Deze schimmels ‘verlengen’ eigenlijk de plantenwortels doordat de schimmels veel verder kunnen groeien dan de wortels van de plant en een groter netwerk kunnen maken. De schimmel neemt dan voedingsstoffen en water op uit de aarde en geeft een deel hiervan aan de plant, in ruil voor suikers die door de plant maakt. Hierdoor kunnen planten veel groter en gezonder groeien. En toch doen wij mensen bij de aanleg van zo’n groen dak iets heel bijzonders, soms gebruiken we namelijk steriele aarde. Oftewel, aarde zonder microben.

Steriele aarde

Onderzoekers van Dartmouth onderzochten daarom wat er gebeurt als je steriele aarde gebruikt. De steriele aarde blijft gelukkig niet lang steriel. Schimmels komen letterlijk aanwaaien met de wind, maar ook dieren zoals vogels en ratten nemen mycorrhiza schimmels met zich mee. Hoewel deze schimmels vaak samenwerken met de planten, neemt de effectiviteit van groene daken na verloop van tijd af.

Schimmel is de oplossing

Een manier om deze daken juist langer effectief te maken is door schimmels toe te voegen. Het gaat dan niet zomaar om schimmels, maar om mycorrhiza schimmels. Deze schimmel is te vinden op deze groene daken. Gebruik je planten uit een specifiek gebied? Dan zullen schimmels uit dit gebied ervoor zorgen dat het dak langer effectief zal zijn. Dat is niet alleen fijn voor de waterafvoer en omgevingstemperatuur, maar ook voor de dieren en planten die op het dak leven.

Auteur: Eline van Bloois
Bron: sciencedaily