None

Pruikzwam verbetert het geheugen

– feb 13, 2023

De pruikzwam wordt al sinds de oudheid in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om allerlei aandoeningen te behandelen. Ondanks dat er voor veel van deze effecten geen bewijs is, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Queensland dat een werkzame stof in de zwam zenuwgroei stimuleert en het geheugen verbetert.

Witte pompom 

De pruikzwam (Hericium erinaceus) komt voor in Noord-Amerika, Azië en Europa. Deze parasitaire schimmel groeit vooral op oude beukenbomen, en vormt daar grote witte zwammen vol hangende stekels (vandaar de Latijnse naam ‘erinaceus’ dat egel betekent). De zwam wordt vaak verkocht onder z’n Franse naam ‘pom pom blanc’ aangezien hij veel lijkt op de witte pompoms van een cheerleader. Ondanks z’n negatieve effect op loofbomen, wordt de pruikzwam al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde in Aziatische landen tegen allerlei kwalen en aandoeningen. 

Waar of niet?

Onderzoekers van de Queensland Brain Institute zijn op zoek naar bioactieve stoffen uit natuurlijke bronnen die de hersenen kunnen bereiken en de groei van neuronen kunnen reguleren, wat resulteert in verbeterde geheugenvorming. Ze wilden graag weten of er waarheid achter de gezondheidsclaims van de pruikzwam zat, en onderzochten het effect van de zwam op ons brein. En tot hun verbazing, bleek de schimmel een positief effect te hebben op onze hersencellen.

Snellere groei 

In preklinische tests blijken verschillende actieve stoffen in de zwam een significante invloed te hebben op de groei van hersencellen en het verbeteren van het geheugen. Gekweekte neuronen die onder invloed stonden van het extract groeiden sneller en legden sneller verbindingen met andere neuronen: een belangrijk proces in geheugenvorming. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking in de toekomst kan worden gebruikt om neurodegeneratieve cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer te kunnen behandelen en voorkomen.

Bron

Martínez-Mármol et al., Journal of Neurochemistry, 2023. Hericerin derivatives activates a pan‐neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1 /2 signaling enhancing spatial memory.