None

Foto: Aleid Denier van der Gon

Winclove Probiotics en Micropia slaan de handen ineen

– mei 24, 2022

Winclove Probiotics en ARTIS-Micropia leren kinderen in Amsterdam-Noord over het belang van gezonde darmen.

Met het lesprogramma ‘Samen in Noord’ enthousiasmeren Winclove Probiotics en ARTIS-Micropia basisschoolleerlingen om actiever en gezonder te leven. De kern van het programma is: gezondheid en voeding in relatie tot het eigen microbioom; de biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels die elk mens met zich meedraagt. 

Samen in Noord richt zich op bovenbouwgroepen van basisscholen in Amsterdam-Noord. Het programma gaat in september van start en heeft een looptijd van twee jaar. Deelnemende scholen krijgen eerst les van een educatiemedewerker van Winclove die in de klas vertelt over het microbioom en het belang van gezonde darmen. Vervolgens gaan de kinderen naar Micropia waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

aanmelden

Nieuwsgierig en leergierig

Leerlingen van groepen 5 en 6 van basisschool de Biënkorf mochten als eerste het lesprogramma volgen. Winclove-educatiemedewerker Gizem Yikilmaz over de les: “Wist je dat je poep je heel veel kan vertellen over je darmgezondheid? Daarom is het erg belangrijk om vaker achterom te kijken na een toiletbezoek. Tijdens de les is het mij opgevallen dat heel veel kinderen dat al doen. Daar kunnen volwassenen nog wat van leren!”

None

Jasper Buikx, hoofd van Micropia was onder de indruk van de nieuwsgierigheid van de leerlingen. “De kinderen stelden hele relevante vragen. Waarom zitten je microben eigenlijk in je darmen? Hebben we allemaal dezelfde microben? En hoezo moet ik veel groente en fruit eten?”

Je eigen microben leren kennen 

Veel mensen weten nog maar weinig over microben en de impact van hun eigen microben op de gezondheid. Én hoe belangrijk gezonder eten en meer bewegen zijn voor een gezond microbioom. Winclove Probiotics en Micropia willen kinderen helpen bij het maken van gezonde keuzes en richten zich op een jonge doelgroep in hun eigen omgeving: Amsterdam-Noord.

Met het lesprogramma dragen de partners bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het stadsdeel, onder meer door onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs op interactieve wijze samen te brengen. Naast Samen in Noord staan er de komende jaren ook andere, gezamenlijke projecten op stapel, zoals wetenschappelijke congressen en publieksevenementen over het microbioom. Zo wordt een steeds bredere doelgroep zich bewust van het eigen ecosysteem en leert goed voor het microbioom te zorgen.