None

Noodzaak aandacht voor resistentie onderschreven tijdens ministerieel bezoek aan ARTIS-Micropia

– jun 21, 2019

ARTIS-Micropia ondertekende op 20 juni samen met andere maatschappelijke organisaties de oproep voor het vergroten van de bewustwording over antimicrobiële resistentie (AMR) in Nederland. De oproep werd gepresenteerd tijdens een bezoek aan ARTIS-Micropia gedurende de ministeriële AMR-conferentie 2019.

Ongevoelig

Micro-organismen ontwikkelen resistentie onder druk van het gebruik van antimicrobiële middelen. Onjuist gebruik van antimicrobiële middelen, zoals antibiotica, versnelt dat proces. Dat geldt voor mensen, dieren en in de leefomgeving. Door toenemende mobiliteit van mensen, dieren en voedsel (én daarmee van micro-organismen) neemt de verspreiding van resistentie toe.

Bewustwording en betrokkenheid

Publieke bewustwording en een sterkere verbinding tussen wetenschap, beleid en maatschappij, nationaal en internationaal, zijn noodzakelijk om meer vat te krijgen op AMR, zo onderstrepen de initiatiefnemers in de Oproep tot bewustwording van AMR. Van verstandig omgaan met antibiotica(resten) en de juiste voedselkeuzes, tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën met goedaardige microben. Iedere burger is verantwoordelijk: iedereen kan actief bijdragen aan het voorkomen van de ontwikkeling en de verspreiding van resistentie. Op de ministeriële AMR-conferentie in Noordwijk onderstreepten ook minister Bruno Bruins (VWS) en Prinses Margriet het belang van maatschappelijke betrokkenheid rond AMR. Meer informatie over deze conferentie is hier  te vinden.

Partners

Naast ARTIS-Micropia is de oproep ondertekend door KNCV Tuberculosefonds, Amsterdam Institute for Global Health & Development, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde,  Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie, Soa Aids Nederland, Stichting Werkgroep Antibioticabeleid, Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Wageningen Bioveterinary Research en ZonMw. De Oproep tot bewustwording van AMR werd in ARTIS-Micropia gepresenteerd aan Professor Hanan H. Balkhy, Assistant Director-General Antimicrobial resistance van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

oproep tot bewustwording