None

Darmbacteriën spelen rol bij geluksgevoel

– mrt 18, 2019

Belgisch onderzoek toont aan dat bepaalde darmbacteriën nauwelijks aanwezig zijn bij mensen met een depressie. Deze bacteriën produceren stoffen die mogelijk het geluksgevoel vergroten.

Tweede brein

De darmbacteriën beïnvloeden mogelijk de hersenen en verhogen daarom het geluksgevoel. Vanwege deze invloed noemen we de darmen tegenwoordig ook wel het ‘tweede brein’. De Belgische bio-informaticus Jeroen Raes heeft de darmbacteriën van mensen met een depressie onderzocht. Bij deze mensen waren de bacteriestammen Faecalibacterium en Coprococcus nauwelijks aanwezig. Het verband tussen deze bacteriestammen en depressiviteit is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat een verandering in de diversiteit aan darmbacteriën leidt tot een vergrote kans op een depressie, maar de verandering kan echter ook het gevolg zijn van een depressie. 

Invloed op welzijn

Veel darmbacteriën produceren stoffen, waaronder dopamine, die de zenuwcellen in je hersenen beïnvloeden. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Raes heeft ontdekt dat Coprococcus een positieve rol speelt bij de dopamine-stofwisseling. Een verbeterde dopamine-stofwisseling verhoogt het geluksgevoel en vermindert de kans op een depressie. Daarnaast produceren Coprococcus en Faecalibaterium boterzuur, een stof die ontstekingen in de darmen tegengaat. Wetenschappers speculeren dat boterzuur indirect ontstekingen in de hersenen, en daarmee depressies, vermindert.

Gezonde voeding

Je hoeft niet meteen een poeptransplantatie te ondergaan om de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen te vergroten. De hersenonderzoeker en psychiater Timothy Dinan raadt mensen met een depressie aan om een afwisselend, vezelrijk dieet met vis te eten en om voldoende te bewegen. Vezels stimuleren de groei van Feacalibacterium en Coprococcus. Dinan geeft wel aan dat het dieet geen alternatief is voor medicijnen of psychologische therapie, maar eerder een aanvulling op deze behandelingen.

Bron: NRC