None

Bescherm dieren, maar ook hun microben

– jan 10, 2019

Wereldwijd komen steeds meer diersoorten onder druk te staan. Door het verdwijnen van hun habitat, klimaatverandering en jacht dreigen ze uit te sterven. Meer dan 40.000 diersoorten zijn op dit moment bedreigd. Natuurbeschermers proberen met beschermde natuurgebieden en fokprogramma’s in dierentuinen de soorten in stand te houden. Biologen van de universiteit van Auckland dringen aan om daarbij ook het microbioom van de dieren te behouden.

Het microbioom speelt een belangrijke rol in de gezondheid van mensen, maar ook van andere dieren. Je darmmicroben verteren je voedsel, trainen je afweersysteem, produceren vitaminen en hormonen, en beschermen je tegen ziekteverwekkende bacteriën. Het is dus van belang om je microbioom gezond en in balans te houden.

Om een diersoort in stand te houden kan het volgens de onderzoekers uit Auckland helpen om niet alleen een dier, maar ook zijn microbioom te verzorgen. Grote veranderingen in omgeving en dieet, maar ook stress, kunnen leiden tot een verstoring van de balans van het microbioom van een dier. Deze aandoening wordt dysbiose genoemd en maakt het dier kwetsbaar voor ziektes en infecties.

Probiotica

De onderzoekers pleiten er daarom voor om dieren in fokprogramma’s te helpen hun microbioom in balans te houden met probiotica, levende bacteriën in de voeding die je darmmicroben kunnen helpen, en prebiotica, voedingsstoffen voor de darmbacteriën.

Met deze middelen hopen de onderzoekers specifieke dieren buiten hun eigen omgeving te kunnen helpen overleven en voortplanten. De onderzoekers benadrukken wel dat niet alle dieren in dierentuinen een verschillend microbioom hebben. Bij veel soorten, waaronder giraffen, is er geen verschil te bemerken. Maar andere soorten, zoals de Japanse kraanvogel, hebben in dierentuinen zelfs darmflora met een grotere biodiversiteit dan in het wild.

Bron: ScienceDirect