None

Broodje gezond voor de bij

– mei 7, 2018

Intensieve landbouw, pesticiden, verstedelijking en andere ontwikkelingen bedreigen de bij met uitsterven. Vanwege zijn rol als bestuiver kan dit grote gevolgen hebben voor zowel de natuur als onze voedselproductie. Onderzoekers uit Californië en Lancaster ontdekten hoe verschillende bacteriën de gezondheid van bijen beïnvloeden via het bijenbrood.

Bijenbrood

Bijen verzamelen nectar en stuifmeel van bloemen voor voedsel. Niet alles eten ze direct op. Een deel slaan ze op als voorraad voor hun larven. Dit doen ze in de zeshoekige cellen van hun raten, de broedkamers waarin ook de eieren zijn gelegd. Behalve nectar en stuifmeel, bevinden zich hier ook microben afkomstig van zowel de bijen als de bloemen. Dit mengsel wordt ook wel bijenbrood genoemd. Het microbioom van dit bijenbrood was grotendeels onbekend. 

Beschermen

Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Lancaster dat de diversiteit in vegetatie de microbiële diversiteit van het bijenbrood bepaalt. Zo levert een monocultuur, een stuk grond waarop maar één type plant groeit, minder soorten stuifmeel en microben op. Maar juist een grotere diversiteit aan planten, en dus microben, draagt bij aan het behoud van de bij. Verschillende microben kunnen de bij beschermen, bijvoorbeeld tegen infectieziektes of door het voedsel in het bijenbrood te conserveren.

Conserveren

Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten drie nieuwe soorten melkzuurbacteriën in het bijenbrood die mogelijk betrokken zijn bij het conserveren van het voedsel. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de larven. “Wanneer een ei gelegd is, kan het enkele dagen duren voordat het uitkomt en nog een week voordat de larve zich door al het nectar en stuifmeel heeft gegeten,” legt onderzoeksleider Quin McFrederick uit. Ook mensen gebruiken melkzuurbacteriën voor het conserveren van voedsel, zoals melkproducten en gefermenteerde groenten. Momenteel onderzoeken de wetenschappers hun vermoedens rondom de melkzuurbacteriën verder.

Bijen-broodje gezond

Beide onderzoeken tonen aan dat microben op verschillende manieren bijdragen aan de overleving van bijen. Een divers aanbod aan verschillende planten levert een brede mix van diverse microben op. Een gezond bijenbrood zorgt vervolgens voor gezonderde larven. Het onderzoek werpt een nieuwe blik op de problemen die bijen ondervinden, maar biedt ook kansen. Zonder de juiste microben geen ‘bijen-broodje gezond’. 

Bronnen: McFrederick et al. (2018) - Lactobacillus micheneri sp. nov., Lactobacillus timberlakei sp. nov. and Lactobacillus quenuiae sp. nov., lactic acid bacteria isolated from wild bees and flowers.
Donkersley et al. (2018) - Bacterial communities associated with honeybee food stores are correlated with land use.