None

Enorme stijging scholenbezoek Micropia in 2017

– jan 31, 2018

ARTIS en ARTIS-Micropia hebben in 2017 een recordaantal bezoekers ontvangen: 1,4 miljoen mensen. Door het hoge aantal bezoekers kan Micropia haar missie uitdragen: het onzichtbare zichtbaar maken en daarmee de wereld van de microben voor een breed publiek toegankelijk maken. In het bijzonder is het scholenbezoek in Micropia is in 2017 toegenomen. In vergelijking met het jaar daarvoor, trok het microbenmuseum 42% meer scholieren.

Internationale onderscheiding

ARTIS-Micropia werd dit jaar onderscheiden met de prijs Project of Influence voor innovatie. Tijdens de The Best in Heritage conferentie in oktober kwamen 28 prijswinnende musea en erfgoedprojecten samen. De deelnemers en juryleden mochten stemmen op hun favoriet en kozen samen Micropia als winnaar van Project of Influence. De voorzitter prees de mogelijkheden die de baanbrekende technologie in Micropia biedt om het onzichtbare zichtbaar te maken.

Microben als opruimers in het park

Microben hadden een belangrijke rol in het ARTIS-Park bij het ontwikkelen van duurzame compost. ARTIS gebruikt de allerkleinste organismen, microben, om de poep van de allergrootsten, de olifanten, op te ruimen. Olifantenmest is heel rijk aan half verteerde plantenresten. Daaraan voegden de laboranten van ARTIS-Micropia een mengsel van 80 soorten microben toe, die samen de olifantenpoep fermenteren tot ‘ bokashi ’, een Japanse term voor gefermenteerd organisch materiaal. Net als bijvoorbeeld zuurkool. De bokashi wordt gebruikt als bodemverbeteraar voor de planten in ARTIS.

Een duurzaam alternatief 

Niet alleen de bokashi laat zien hoe microben kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook de twee nieuwe opstellingen die het afgelopen jaar in Micropia onthuld werden. Vanaf februari is ‘Een Schimmelige Toekomst’ in het museum te zien. Deze opstelling geeft een nieuwe kijk op schimmels en hun toepassing. Schimmels kunnen hout, leer en zelfs plastic vervangen. De producten zijn 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. In juni werd de opstelling ‘Plantaardig Plastic’ onthuld. Deze opstelling geeft de bezoeker inzicht in de productie en toepassingen van het bioplastic PLA (Polylactic Acid). Door de werking van melkzuurbacteriën, microben, wordt plantaardig materiaal omgezet in een duurzaam en innovatief alternatief voor traditioneel plastic.

Microbiologie toegankelijk voor brede groep

Het scholenbezoek in Micropia is in 2017 toegenomen. In vergelijking met het jaar daarvoor, trok het microbenmuseum 42% meer scholieren. Micropia heeft lesmateriaal voor de bovenbouw van de basisschool tot de hoogste klassen van de middelbare school, en maakt daarmee de microbiologie voor een brede groep toegankelijk. Ook de aanstelling van prof. dr. ir. Remco Kort als Micropia-hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit past binnen deze missie. Door de aanstelling wil zowel VU als Micropia de kloof tussen wetenschap en publiek dichten, en een groot publiek kennis laten maken met microbiologie.