None

Microben als basis voor duurzaam alternatief plastic

Onthulling nieuwe opstelling Plantaardig plastic in ARTIS-Micropia – jun 27, 2017

ARTIS-Micropia onthulde vanochtend samen met partner Corbion de nieuwe opstelling Plantaardig plastic. De opstelling geeft de bezoeker inzicht in de productie en toepassingen van het bioplastic PLA (Polylactic Acid). Plantaardig materiaal is de grondstof voor PLA.

Door de werking van melkzuurbacteriën, microben, wordt het plantaardig materiaal omgezet in een duurzaam en innovatief alternatief voor traditioneel plastic. De interactieve opstelling toont hoe microben te werk gaan en een deel van ons plasticprobleem – namelijk aardoliegebruik en de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie ervan - kunnen verminderen. Met deze interactieve opstelling laat Micropia bezoekers een duurzame toepassing van microben zien die een bijdrage leveren aan een circulaire economie.  

Artis_Corbion_Micropia_3mb-1.jpg

ARTIS-directeur Haig Balian (rechts) en Marcel Wubbolts, Chief Technology Officer van Corbion, maken met bolletjes van PLA de naam zichtbaar van de nieuwe opstelling Plantaardig plastic.

Microben als probleemoplosser

Met behulp van melkzuurbacteriën (zoals bijv. Lactobacillus), die ook in ons lichaam voorkomen, wordt het bioplastic PLA (Polylactic Acid) gemaakt. De opstelling Plantaardig plastic bevindt zich op de benedenverdieping van Micropia, waar nieuwe toepassingen van microbiologie aan het publiek zichtbaar gemaakt worden. De interactieve opstelling is een roterend systeem dat de circulariteit van de duurzame productie en verwerking van PLA-bioplastics verbeeldt. Een breed scala aan objecten komt tot leven in de animaties, en vertelt verschillende verhalen over de natuurvriendelijke aard van PLA. 

De toepassingen van verschillende PLA zijn talrijk: van drinkbekers tot chirurgische hechtdraad en schroeven voor het herstellen van fracturen. Ook laat de opstelling zien, dat bij  het vervaardigen van het plantaardige bioplastic PLA, vier keer minder energie gebruikt wordt dan bij regulier plastic. De productie van PLA is nagenoeg CO2-neutraal omdat organisch materiaal de grondstof is. Andere eigenschappen die bijdragen aan een circulaire economie zijn dat plantaardig plastic recyclebaar, composteerbaar en her te gebruiken is, mits op een juiste manier ingezameld en verwerkt.

Lactobacterie_themaverhaal_corbion_bioplastic_1920x1080.jpg

Melkzuurbacterieen (Lactobacillus)

De laborant vertelt

Vanaf 27 juni vertelt de laborant van Micropia dagelijks om 13.00 uur en 16.00 uur over de rol van bacteriën in de productie en afbraak van plastic.