None

Bacteriën verminderen impact tsunami

– jun 2, 2017

Tsunami’s kunnen veel schade en leed veroorzaken. Zoals de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004 met 220.000 doden, en die in Japan in 2011 met ruim 20.000 dodelijke slachtoffers. Het onderzoeksteam aan het Japanse agentschap voor Marine-Earth Science and Technology vroeg zich af hoe men zich zou kunnen beschermen tegen dit soort natuurgeweld. Uit hun onderzoek bleek dat bacteriën weleens een oplossing zouden kunnen zijn.

Tsunami

De buitenste schil van de aarde bestaat uit oceanische platen en continentale platen. Twee continentale platen kunnen soms abrupt langs elkaar schuren en een aardbeving veroorzaken. Dit gebeurt ook  tussen een continentale en een oceanische plaat, of tussen twee oceanische platen. Omdat dit dan onder water gebeurt, ontstaat er naast de aardbeving ook een tsunami.   

Cement 

Het team onderzoekt nu of bacteriën de impact van een tsunami kunnen verkleinen door  de ruimte tussen twee tektonische platen op te vullen met deze microben. De focus van het onderzoek ligt nu op bacteriën die carbonaationen uitscheiden. Deze ionen reageren met het calcium in het oceaanwater en vormen dan calciumcarbonaat, een cementachtige stof. De soort Sporosarcina ureae blijkt vooralsnog het meeste calciumcarbonaat te produceren. Deze bacterie kan, volgens enkele testen, de frictie tussen platen met wel tien procent verminderen. 

In de praktijk

Zo ver zijn we echter nog niet. Er is nog veel onderzoek nodig om het proces te verbeteren. Daarnaast is het een enorme uitdaging om de bacteriën tussen de tektonische platen te injecteren. Het is een ambitieus plan, maar in de toekomst zouden deze microscopisch kleine organismen weleens de impact van dit soort rampen kunnen verminderen en daarmee levens kunnen redden. 

Bron: The Mainichi