None

Clostridia bacteriën redden baby's

– mei 5, 2017

Honderdduizenden baby's over de hele wereld halen het einde van hun eerste levensjaar niet door infecties in hun verteringsstelsel. Nieuw onderzoek toont aan dat de bacterieklasse Clostridia deze baby's weleens zou kunnen helpen overleven.

Het eerste levensjaar

Kinderen zijn in hun eerste levensjaar erg vatbaar voor infecties. Doordat hun darmmicrobiota en immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld zijn, hebben ziekteverwekkers als Salmonella en E. coli meer ruimte. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat Clostridia-bacteriën ons niet alleen helpen om voedsel te verteren, maar ook zeer effectief zijn in het bestrijden van deze ziekteverwekkers.  

Eerst goed testen

De onderzoekers hebben in een bacterievrije omgeving muizen gefokt zonder eigen natuurlijke darmmicrobiota. De bacterievrije muizen kregen darmmicrobiota van jonge of volwassen muizen toegediend. Daarnaast kregen ze allemaal een ziekteverwekker. De muizen met een jong darmmicrobiotica werden ziek of gingen dood, terwijl die met de volwassen darmmicrobiota de toegediende ziekte wél doorstonden. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat Clostridia pas in de darmen aanwezig is vanaf de periode waarin de muizen tot vast voedsel overgaan.

Antibiotica

De muizen met een jong darmmicrobiotica kregen in een tweede experiment de Clostridia-bacteriën toegediend, waarna zij wel opgewassen waren tegen de ziekteverwekkers. Muizen met een volwassen darmmicrobiota kregen juist een antibioticum  tegen Clostridia toegediend, waardoor de Clostridia-bacteriën uit de darmen verdwenen. Hierdoor bleken de ziekteverwekkers bij hen weer vrij spel te krijgen. 

Verhoogde levenskans

Clostridia blijkt dus een belangrijke rol te hebben in de bescherming tegen ziekteverwekkers in muizen. Dit zou ook heel goed het geval kunnen zijn bij mensen, omdat ook bij ons Clostridia pas onderdeel wordt van het darmmicrobiota wanneer wij vast voedsel gaan eten. Er is echter meer onderzoek nodig om bijvoorbeeld uit te zoeken welke soorten van de Clostridia-klasse de meest effectieve ziektebestrijders zijn. Als er meer bekend is, zou dit de overlevingskans van baby's aanzienlijk kunnen verhogen. Bijvoorbeeld door Clostridia al toe te voegen aan het dieet van een baby, voordat deze vast voedsel gaat eten. Dat is toch wel een heel mooi vooruitzicht. 

Bron: Science