roeipootkreeftje geeft Olympische atleten het nakijken

Microlympics toont de prestaties van 'atletische' microben – aug 5, 2016

Tijdens de Microlympics laat Micropia zien dat als microben konden meedoen aan de Olympische spelen in Rio, zij alle menselijke records zouden verbreken.

Micropia legt deze zomer (t/m 18 september 2016) de nadruk op de bijzondere vermogens van microben, die vergelijkbaar zijn met Olympische sporten. Met een speciale route laat Micropia bezoekers op een andere manier de wereld van microben ontdekken.

Het roeipootkreeftje (Cyclops strenuus) roeit twaalf keer zijn lichaamslengte per seconde.

Microlympics

Als je denkt dat Usain Bolt hard rent, Ranomi Kromowidjojo snel zwemt, of de Holland Acht hard roeit, dan ken je de atleten uit de microwereld nog niet. Van de lichtgevende bacterie, het roeipootkreeftje tot de poepschimmel, ze kunnen allemaal iets bijzonders. Synchroonschijnen, planktonisch roeien of spoorstoten. Zo stoot de poepschimmel, ook wel bekend als de Pilobolus, zijn sporen bijna vijf keer zo ver als de menselijke recordhouder. Het record kogelstoten voor de mens is 23,1 meter. Deze microbe schiet zijn sporen tot wel 2 meter ver weg. Vertaald naar menselijke verhoudingen zou dit 120 meter ver zijn.

De laborant vertelt

Tijdens de Microlympics worden door het museum records van diverse ‘atletische’ microben onder de loep genomen. Twee keer per dag kun je aanschuiven bij 'De laborant vertelt', en kom je alles te weten over de microben van de microwereld.

De Microlympics zijn t/m 18 september 2016 te zien in Micropia.