rode wijn en chocolade goed voor darmmicrobiota

– apr 29, 2016

Rode wijn, chocolade, karnemelk en fruit zijn goed voor de microbiële diversiteit in onze darmen. Bier en frisdrank hebben juist het tegenovergestelde effect. Dit blijkt uit een omvangrijke Nederlandse studie door de Groningse hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga en haar team.

Het menselijk lichaam zit tjokvol micro-organismen die onderdeel uitmaken een ecosysteem dat het menselijk microbioom  wordt genoemd. De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de honderdduizend miljard microben (tien keer meer dan dat je lichaamscellen hebt) die overal in en op je lichaam leven. In de dikke darm leven tot 100 miljard bacteriën per milliliter. De darmmicroben, samen de darmmicrobiota genoemd, zorgen voor de afbraak van voedingsvezels, trainen het immuunsysteem, produceren hormonen en vitaminen, concurreren met ziekteverwekkers en beïnvloeden zelfs ons gedrag. De diversiteit aan darmmicroben is uniek voor ieder mens, en hoe groter de microbiële rijkdom in de darmen, hoe gezonder je bent.

bacteriën_bacterien_lactobac_spp_1920x1080.jpg

De diversiteit van onze darmmicroben is hoger bij een dieet met rode wijn, chocolade, karnemelk en fruit.

onmisbaar

Er is nog veel onbekend over de invloed van onze darmmicroben op onze gezondheid. Maar het is duidelijk dat de miljarden bacteriën, schimmels, gisten en archaea onmisbaar zijn voor het welzijn van ons lichaam. Geen gek idee dus om zorg te dragen voor deze onzichtbare helpers. In 2011 besloot Wijmenga daarom de invloed van ons gedrag op onze darmmicrobiota te onderzoeken. De resultaten werden gisteren gepubliceerd in Science.

poep

Het onderzoeksteam van Wijmenga gebruikte hiervoor de gegevens van het Noord-Nederlandse LifeLines-onderzoek, waarvoor 156.000 mensen 30 jaar lang werden gevolgd. Gezondheidsgegevens over gewicht, lengte, bloed(druk) en urine, maar ook data over de voedingsgewoonten, medicijngebruik en bewegingspatronen werden gecombineerd met informatie over de diversiteit van de darmmicrobiota. 1.200 proefpersonen leverden voor het onderzoek hun poep in. De onderzoekers bepaalde vervolgens op basis van DNA, door middel van zogenaamd next-generation sequencing methoden, de bacteriële diversiteit in de poep. Dit geeft een goed beeld van de diversiteit in de darmen.

opmerkelijk

In de poep vonden de onderzoekers maar liefst 632 bacteriesoorten uit 220 geslachten. De diversiteit van de 1.200 darmmicrobiota werd gekoppeld aan 150 verschillende factoren. Dit gaf een aantal opmerkelijke resultaten. De diversiteit, en daarmee de gezondheid van de darmmicroben bleek hoger te zijn bij rode wijn, chocolade, koffie, thee, karnemelk en fruit. Volle melk, frisdrank, snacks en bier hebben juist het tegenovergestelde effect. Net als medicijnen zoals protonenpompremmers, statines, laxeermiddelen en natuurlijk antibiotica . Ook lichaamskenmerken zoals leeftijd, geslacht, BMI, bloedwaarden, hartaanvallen, nierstenen en voedselallergieën zijn van invloed. 

nog veel vragen

In een interview met de NOS noemt Wijmenga het de grootste studie naar het humane microbioom ooit. Wijmenga: "We hebben heel systematisch gekeken en dat is nooit eerder gedaan. Eerder onderzoek keek altijd naar kleinere groepen en maar een paar factoren." Ondanks de omvang van het onderzoek zijn er nog veel vragen. Zo verklaren de 150 factoren slechts 20% van de variatie, en is nog niet altijd duidelijk wat oorzaak is en wat gevolg. Wijmenga ziet dit onderzoek dan ook als een begin.

Bron: Science