Rijden op algen

– mei 4, 2015

Algen kunnen niet alleen gebruikt worden om alternatieve brandstof voor onze auto’s te produceren, van de resten van de algen kan biologisch asfalt worden gemaakt.

Groen afval

Microalgen spelen een steeds belangrijkere rol bij allerlei biotechnologische toepassingen. Ook als alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, worden ze steeds belangrijker. Onderzoek heeft bewezen dat algen duurzame bio-olie kunnen produceren met een efficiëntie van maar liefst 85% tot 90%. Deze bio-olie kan eenvoudig worden omgezet in o.a. benzine of  diesel. Om fossiele brandstoffen helemaal te vervangen, zal de productie op een veel grotere schaal moeten plaatsvinden. Dit brengt echter een nieuw probleem met zich mee. Tijdens het maken van bio-olie, blijven er resten van de algen achter als afvalproduct. Bij toepassing op grote schaal zal dit groene afval snel ophopen.

Bio-asfalt

Franse onderzoekers vonden de oplossing. De algenresten kunnen gebruikt worden om biologisch asfalt te maken. Asfalt bestaat nu uit een mengsel van steenslag, zand en vulstof dat met het bindmiddel bitumen aan elkaar wordt geplakt. Het bitumen heeft een unieke eigenschap. Het is enigszins elastisch waardoor het zware lasten kan verdragen. De onderzoekers maakten van de algenresten een biologisch bindmiddel met dezelfde klevende en elastische eigenschappen als bitumen. Het heeft zelfs dezelfde zwarte kleur, waardoor je geen verschil zult zien met het huidige asfalt.

None

De groenalgen die voor dit onderzoek zijn gebruikt zijn van het geslacht Scenedesmus.

In en op de weg

De asfaltindustrie is nu nog afhankelijk van aardolie voor het winnen van bitumen. Het bio-asfalt is een aantrekkelijk alternatief. Het maakt niet alleen de productie van asfalt milieuvriendelijker, ook biedt het de oplossing voor grootschalige productie van biobrandstoffen met algen. Zo slaan de onderzoekers twee vliegen in één klap. Ze maken zowel de wegen, als het rijden daarop beter voor het milieu.

Bronnen: ACS en EurekAlert!

Bekijk in Micropia de grote collectie levende micro-algen en ontdek hoe deze onmisbare microben gebruikt worden in de productie van biobrandstoffen, eiwitten, vitamimes, mineralen, medicijnen, veevoer en schoonheidsproducten.