havo 5

Micro-organismen zijn de basis van het leven en de motor van de toekomst. Geen antibiotica en vaccins zonder microben. Geen bier, geen yoghurt, en geen kaas. Niet genoeg zuurstof. We gebruiken microben in de landbouw, om de opbrengst te verhogen of ongedierte te bestrijden. Ze kunnen biobrandstof maken en verontreinigingen tegengaan. We beginnen steeds meer oog te krijgen voor wat ze kunnen betekenen voor mens en natuur. Dat roept ook vragen op. Wat vind jij? Bereid je voor op de machtige microwereld in Micropia.

Alvast meer weten?

In Micropia ga je het hebben de belangrijke rol van microben in onze biosfeer, of het gebruik van dit onzichtbare leven in de biotechnologie. Heeft de mens meer invloed op de mens of andersom? Hoe gaan nieuwe technologieën waarin microben een rol spelen onze toekomst veranderen? Vragen om over na te denken. Vorm zelf een mening aan de hand van uitdagende onderzoeksopdrachten over biotechnologie of biosfeer.

onderzoeksopdrachten biotechnologie

onderzoeksopdrachten biosfeer

onderzoeksopdrachten voedsel en vertering

Duik in de microwereld

Op deze website vind je heel veel informatie over micro-organismen. Wist je bijvoorbeeld dat er microalgen in je tandpasta zitten? Dat microben je ziek, maar ook beter kunnen maken? Dat ze alles opeten? Zelfs metalen, zuren en aardolie zijn niet voor ze veilig. Lees de dossiers en themaverhalen , en neem een kijkje in de A-Z'tjes .

Zelf onderzoek doen

In Micropia kun je heel veel inspiratie opdoen voor je profielwerkstuk. Ook kunnen we je met  bedrijven in contact brengen die zich bezighouden met microbiologie, en je zo helpen met het vinden van een stageplek of helpen bij je profielwerkstuk. Meer weten over de mogelijkheden? Stuur dan een mail naar scholen@micropia.nl .

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Micropia? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

meld je aan