Corbion

Corbion is al meer dan 3,5 jaar één van de duurzame partners van ARTIS-Micropia. Samen realiseerden we in 2017 de Plantaardig Plastic-opstelling in het museum. Deze opstelling geeft jaarlijks ruim 100.000 bezoekers inzicht in de productie- en toepassingen van het bioplastic PLA (Polylactic Acid), een duurzaam alternatief voor plastic. Landbouwgewassen zoals maïs zijn de grondstof voor PLA en zijn in tegenstelling tot plastic wél afbreekbaar.

Micropia is trots op Corbion als duurzame partner. Corbion is een meer dan 100 jaar oud Nederlands voedingsconcern dat is voortgekomen uit de bietsuikerindustrie. De multinational investeert stevig in het opschalen van bioplastic, met het oog op een betere toekomst.

Plantaardig Plastic over PLA

Door de werking van melkzuurbacteriën, microben, worden de landbouwgewassen omgezet in een duurzaam en innovatief alternatief voor traditioneel plastic. De interactieve opstelling in Micropia toont hoe microben te werk gaan en een deel van ons plasticprobleem – namelijk aardoliegebruik en de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie ervan - kunnen verminderen. Met deze interactieve opstelling laten Micropia en Corbion bezoekers een duurzame toepassing van microben zien die een bijdrage leveren aan een circulaire economie.
 
De opstelling Plantaardig Plastic bevindt zich op de benedenverdieping van Micropia, waar nieuwe toepassingen van microbiologie aan het publiek zichtbaar gesteld worden. De interactieve opstelling is een roterend systeem dat de circulariteit van de duurzame productie en verwerking van PLA-bioplastics verbeeldt. Een breed scala aan objecten komt tot leven in de animaties, en vertelt verschillende verhalen over de natuurvriendelijke aard van PLA. 
 
De toepassingen van verschillende PLA zijn talrijk: van drinkbekers tot chirurgische hechtdraad en schroeven voor het herstellen van fracturen. Ook laat de opstelling zien, dat bij  het vervaardigen van het plantaardige bioplastic PLA, vier keer minder energie gebruikt wordt dan bij regulier plastic. De productie van PLA is nagenoeg CO2-neutraal omdat organisch materiaal de grondstof is. Andere eigenschappen die bijdragen aan een circulaire economie zijn dat plantaardig plastic recyclebaar, composteerbaar en herbruikbaar is, mits op een juiste manier ingezameld en verwerkt.

“We zijn er trots op deel uit te maken van Micropia, het is mooi om zo aan een breed publiek mogen laten zien welke centrale rol microben spelen in de duurzame productieprocessen van Corbion. De opstelling Plantaardig plastic illustreert hoe microben dankzij hun cruciale rol in het proces van verkleining van de koolstofvoetafdruk van plasticproductie en -gebruik een bijdrage leveren aan de circulaire economie.” - Olivier Rigaud, CEO Corbion

Ook duurzame partner worden van Micropia en samen werken aan een duurzame toekomst?

Word partner

Artis_Corbion_Micropia_3mb-1.jpg

Voormalig ARTIS-directeur Haig Balian (rechts) en Marcel Wubbolts, Chief Technology Officer van Corbion maken met bolletjes van PLA de naam zichtbaar van de nieuwe opstelling Plantaardig plastic.