Visie herbestemming

In 1870 ontwierp G.B. Salm op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan een hoofdgebouw in eclectische stijl: de Ledenlokalen.

 In 2014 is dit rijksmonument  teruggebracht in de oude luister,  en tegelijkertijd modern verbouwd.  De 'black box' waarin een deel van wereldprimeur Micropia is gevestigd, is de meest in het oog springende spannende toevoeging. Het gebouw heeft weer de functies die het ook in het verleden had: als museum, als een plaats van samenkomst - door de moderne horeca van café-restaurant de Plantage, en als ruimtes die verhuurd kunnen worden aan derden. In het Zuid Paviljoen zijn opnamestudio’s gehuisvest. Studio Artis volgt een lange traditie op deze plek. Van hieruit bereikten belangrijke programma’s Nederlandse huiskamers. 

None

Tijdens de renovatie bleken talloze details van de oorspronkelijke architectuur te zijn bewaard.  Archief-, bouwhistorisch en kleuronderzoek maakten duidelijk hoe de 19de-eeuwse architectuur een hiërarchie in vormentaal, materiaalkeuze en afwerkingsniveau nastreefde. Dat betekende voor het interieur dat een passende vormgeving werd gezocht bij de verschillende functies van de zalen. Op de bovenverdieping van het Noord Paviljoen werd de Blauwe Sterrenzaal wat betreft kleur, behang en schoorsteen teruggebracht naar de situatie van 1870. In de vier vertrekken beneden in het Noord Paviljoen is gekozen voor modern behang, ontworpen door kunstenaar Pavèl van Houten. Ieder vertrek krijgt in zijn werk een eigen uitdrukking en atmosfeer. Rondwandelend in de Ledenlokalen vindt men telkens weer een samengaan van oud en nieuw.

lees meer achtergronden over Artisplein

None