Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor Micropia. Bij de renovatie van de Ledenlokalen is onder andere grote aandacht besteed aan de isolatie van het gebouw.

Isolatie

De enkelsteens muren zijn voorzien van een speciale isolatielaag. Alle historische, enkelglas, vensters kregen achterzetbeglazing. Wanden en plafond van Micropia zijn gemaakt van sandwichpanelen met sterk isolerend kunststof, afgewerkt met een buitenlaag van hout. De binnenzijde van de 'black box' waarin Micropia gevestigd is, is bekleed met kleine, met lucht gevulde bolletjes, van (gerecycled) materiaal als as en klei. Het bindmiddel is gemaakt van restmateriaal uit de coatingindustrie. De bolletjes zijn volledig recyclebaar volgens het cradle-to-cradle-principe. Ze versterken de isolatie en dempen het geluid.

Zonnepanelen

Zonnepanelen op het platte dak van de tussenvleugel generen energie. Het regenwater wordt opgevangen in een grote tank onder het gebouw en wordt gebruikt voor het besproeien van de planten.

Warmte-koudeopslag

De grootste investering was de installatie van een warmte-koudeopslag die naast de Ledenlokalen ook andere onderdelen van Artis kan bedienen. In een put bij het jaguarverblijf wordt in de zomer warm water onder de grond opgeslagen – bij de Ledenlokalen wordt koude opgeslagen in de winter. In de zomer wordt het koude water gebruikt voor koeling, in de winter wordt de opgeslagen warmte gebruikt.

lees meer achtergronden over Artisplein