Platform

Naast museum is Micropia ook een platform. Via Micropia worden de verschillende belanghebbenden van microbiologie samengebracht. In eerste instantie zal het platform zich hiervoor richten op het stimuleren van de ontwikkelingslijn leerling – student – werknemer, op het brengen van verdiepende inhoudelijke informatie en op congressen en evenementen.

Om de positie van microbiologie en Nederland internationaal te versterken, is het belangrijk dat er voldoende professionals op de markt zijn. Het platform richt zich daarom op leerlingen en studenten als potentiële professionals.  Eerst worden deze belangrijke groepen via het museum, de lespakketten en de website geënthousiasmeerd voor het onzichtbare leven. Vervolgens worden ze enthousiast gemaakt voor de mogelijkheden van microbiologie, zowel voor de toepassingen als voor het scala van beroepen in dit werkveld.  Daarnaast worden ze geïnformeerd over praktische zaken als mogelijke studies, open dagen, stages, werkgevers en vacatures. Zo worden leerlingen en studenten stap voor stap begeleid naar een studie en baan in de microbiologie. 

Naast informatie op maat voor leerlingen en studenten biedt het platform een plek waar ook geïnteresseerden meer te weten kunnen komen over microbiologie. Het platform is een verlenging van het museum en biedt op verschillende niveaus extra informatie en activiteiten aan. Zo is er een speciaal programma 'microbiologie' binnen de Artis Academie, met een collegereeks en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zo worden er verschillende congressen in Micropia en haar bijbehorende zalen gehouden. En hier, op micropia.nl, is achtergrondinformatie te vinden, van een blog en nieuws tot dossiers en een A tot Z van de microwereld.

Het derde focuspunt voor het platform zijn congressen en evenementen. Micropia heeft naast haar museum een aantal zalen beschikbaar, geschikt voor zowel kleine als grote groepen. Het brengt de unieke mogelijkheid om Micropia bij congressen en evenementen in te zetten, om de deelnemers niet alleen te laten luisteren, maar echt te laten participeren, te laten ervaren. Zowel vanuit Artis als vanuit derden zullen evenementen en activiteiten worden georganiseerd, waarbij de unieke en krachtige combinatie van zalen en Micropia zal worden ingezet. Zo biedt Micropia een locatie waar belanghebbenden van microbiologie samenkomen en een breed publiek op aansprekende wijze kunnen bereiken.

In 1674 ontdekte de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek als eerste de rijke wereld van micro-organismen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt dit fascinerende en belangrijke deel van de natuur voor een breed publiek ontsloten. De mens staat hierbij centraal in Micropia. Als je Micropia uitgaat, kun je nooit meer hetzelfde naar jezelf kijken.

Wie Micropia heeft bezocht, weet iets over de veelheid aan micro-organismen die er zijn. Hij weet dat hij er elke dag mee te maken heeft. Zijn eventuele aanvankelijke gevoel van afkeer zal weggenomen zijn, doordat ook het nut van micro-organismen wordt aangetoond. En hij zal weten dat hij niet zonder micro-organismen kan; terwijl zij wel prima zonder de mens kunnen. Ontdek het machtigste leven op aarde. In Micropia.