Van alg tot zuurdesem

Microben. Wat doen ze eigenlijk precies? Veel meer dan je je kunt voorstellen! Je hebt het misschien niet door, maar ook jij en ik werken met heel veel verschillende soorten microben samen. Sterker nog: we dragen allemaal wel 1,5 kg aan microben met ons mee! En zonder onze microben zouden wij niet kunnen overleven.

Microben zijn onmisbaar voor ons. Ze spelen een cruciale rol in ons lichaam, vooral in onze darmen, waar ze ons helpen voedsel af te breken en zelfs onze mentale gesteldheid beïnvloeden via de hersen-darm-as. Ze spelen zelfs een rol in zaken als partnerkeuze en ziekteontwikkeling. Ontdek alles over hun rol in voeding, fermentatie, probiotica en de toekomst van eten tijdens deze vierdelige cursus. 

Voor elke avond heb je een apart ticket nodig.

koop je ticket

Praktische informatie

Wanneer 15 november, 22 november, 29 november en 6 december
Waar Collegezaal, ARTIS-Micropia en Planetarium café
Hoe laat 19.00 – 21.00 uur
Prijs per avond  Regulier €37,50, ARTIS-leden €30 en studenten €32,50
Voertaal Nederlands

Het programma: 

15 november: fermenteren kun je leren (uitverkocht)

Deze avond wordt de cursus afgetrapt door Noa Hudepol, educatie medewerker bij ARTIS-Micropia. Leer meer over gefermenteerd eten en de effecten die deze voedingsmiddelen hebben op je darmmicrobioom. Vervolgens organiseert fermentatiechef Christian Weij een fermentatieproeflokaal. Laat je verrassen door de unieke smaken en texturen en proef gefermenteerd eten zoals je het nog nooit eerder hebt geproefd! 

22 november: samen sterk (uitverkocht)

Mede mogelijk gemaakt door Yakult  

De avond staat in het teken van alle samenwerkingen die wij met microben hebben, met als topstuk onze darmen. Welke invloed hebben deze microben op ons? Is de mens een ecosysteem? Micropia-professor Remco Kort neemt je mee op reis door je eigen lichaam en licht relaties uit die wij al duizenden jaren hebben met bepaalde microben. Vervolgens krijg je een rondleiding in ARTIS-Micropia, waar de laboranten meer vertellen over samenwerkingen tussen mens, dier en microbe. Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open. 

29 november: maak je eigen zuurdesemstarter (uitverkocht)

Kunstenares Tessa Straver biedt nieuwe inzichten over het proces van brood maken. Ontmoet de microben die betrokken zijn bij het proces en maak samen een zuurdesemstarter om mee naar huis te nemen. Tijdens deze workshop leer je je microben omarmen. 

6 december: het eten van de toekomst (uitverkocht)

Welke rol zullen microben spelen in het eten van de toekomst? Future food designer Chloé Rutzerveld nodigt je uit om out-of-the-box te denken over de mogelijkheden die we hebben om het voedselprobleem op te lossen. Na deze workshop kijk je nooit meer hetzelfde naar de wereld om je heen. 

koop je ticket